TOP 50: A Budapest Airport igazgatói a legbefolyásosabbak között

Forrás: turizmus.com

 2017. október 30. 09:00

Több mint 11 százalékos forgalomnövekedést követően 11,4 millió utassal újabb rekordot döntött 2016-ban a Budapest Airport. A cég vezérigazgatója és kereskedelmi igazgatója becslése szerint a reptéri növekedés folytatódik, idén 4-5 százalék körüli lehet.

De a piaci konszolidációk következtében az is előfordulhat, hogy ezt a mértéket meghaladja a forgalom bővülése.

A repülőtéri szálloda építése tavaly ősszel kezdődött el, 2017 végén nyílik meg a 2. Terminál közelében az ibis Styles által üzemeltetett, 145 szobás Budapest Airport Hotel. „Egy európai fővárosi repülőtérhez hozzátartozik a szálloda is, a gazdasági környezet most teszi ezt lehetővé. És könnyen lehet, hogy hamarosan a szállodai kapacitás bővítése válik szükségessé, ezt emeletráépítéssel, új szárnnyal vagy akár egy újabb hotellel oldhatjuk majd meg” – véli Jost Lammers.

A 2016-os nagy növekedés mögött a légitársaságok jobb pénzügyi helyzete, valamint a Budapest nyújtotta kiemelkedő turisztikai és programlehetőségek állnak – véli Kam Jandu. „Emellett a már itt megfordult turisták szájhagyomány útján terjesztik az ország jó hírét. Így amikor a légitársaságok új célállomást keresnek, már komolyan felvetődik bennük Budapest.”

Jost Lammers és Kam Jandu

Fotó: Dombóvári Judit

Szintén folyamatban van az új B-oldali utasmóló kivitelezése, ami várhatóan 2018 nyarán fogadja majd új beszállókapukkal és új állóhelyekkel a repülőket. Eközben az utazók megnövekedett igényei miatt több mint 1000 férőhellyel bővült a parkoló, és idén is ennyivel nő, így összességében több mint 4500 autóbeálló várja majd az utasokat.

Ami a hosszabb távú terveket illeti, az újabb terminál építése várhatóan 2020 körül válik szükségessé, de már most gondolkodnak a koncepción. „Ezt lehet, hogy nem is 2C-nek és nem is 3. Terminálnak nevezném, sokkal inkább okosterminálnak, amit világszínvonalú, korszerű informatikai megoldásokkal szeretnénk megépíteni. A mai utazók – főleg a fiatalok – ugyanis önkiszolgáló, modern digitális technológiát keresnek, és nekünk erre időben kell felkészülnünk” – mondja Jost Lammers.

A megnövekedett magángépes forgalom kiszolgálására új állóhelyeket és gurulóutakat jelöltek ki a privát jetek számára. Az 1. Terminál azonban továbbra is rendezvények és filmforgatások helyszíne marad.