A turizmust talpra állító tervet sürget a UNWTO

Forrás: turizmus.com

 2020. március 06. 20:18

Az ENSZ Turisztikai Világszervezete, a UNWTO sürgeti a kormányokat, hogy készítsenek a nemzetközi turizmust támogató cselekvési tervet. A koronavírusra ugyanis egyre több ország utazási korlátozással reagál, ami a WHO szerint sem megoldás.

Az országoknak együtt kell fellépniük a koronavírus ellen ahelyett, hogy utazási korlátozásokat vezetnének be egymással szemben – szögezte le Genfben Mike Ryan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészhelyzeti programjának ügyvezető igazgatója. Arra kért minden országot, hogy ne vezessenek be utazást korlátozó intézkedéseket, mint amit például Japán és Dél-Korea egymás állampolgáraival szemben.

Összefogást sürget a UNWTO

Fotó: pixabay.com

Mike Ryan az iráni helyzettel kapcsolatban azt mondta, hogy most már együttműködik a helyi kormány és az egészségügyi rendszer a járvány megfékezése érdekében.

A WHO vezetője hamisnak nevezte azokat a reményeket, hogy a nyár beköszöntével eltűnik a COVID-19 koronavírus, az influenzához hasonlóan.

Közben az ENSZ másik, turizmussal foglalkozó világszervezete (UNWTO) arra szólította fel a kormányokat és nemzetközi szervezeteket, hogy készítsenek a jövőbeni gazdasági kilábalást segítő olyan terveket, amelyekben a turizmus kulcsszerepet játszhat.

Jelentős kihívással néz most szembe az utazási szektor

Fotó: pixabay.com

A UNWTO közleménye szerint a turizmus a koronavírus jelentette kihívás miatt jelentős nehézségekkel néz szembe, amely a szektor természete miatt szinte minden embert érint. A szervezet szerint a közegészségügyi intézkedések bevezetésére úgy lenne szükség, hogy minimalizálják a szükségtelen károkat a közlekedésben és a kereskedelemben. A vírus kitörése óta a UNWTO és a WHO szorosan együtt dolgozik azon, hogy ennek a célnak eleget tegyen.

 

Növekedés helyett visszaesés

A UNWTO szakértői felülvizsgálták a szektorral kapcsolatos várakozásaikat. A vírus megjelenése előtt 3-4 százalék közötti növekedést vártak, most 1 és 3 százalék közötti visszaesést prognosztizálnak a nemzetközi turistaérkezések számában 2020-ban, és

30 és 50 milliárd dollár között lehet a nemzetközi turisztikai szektor vesztesége.

A koronavírus gazdasági sokkja az ázsiai és csendes-óceáni térségre lehet a legrosszabb hatással, ahol 9-12 százalékkal eshetnek vissza az utazások. A többi térségre egyelőre még becsléseket sem tudtak adni a gyorsan változó helyzet miatt. A UNWTO hangsúlyozta, hogy bármilyen gazdasági előrejelezést rendkívül körültekintően fog majd közzétenni.

 

Készülni kell a talpra állásra

Az ENSZ Turisztikai Világszervezete arra kéri a pénzügyi és politikai döntéshozókat, hogy gazdasági ösztönzőlépéseikkel a turizmust célozzák meg, mert ennek pozitív hatása lehet a többi területre is.

A UNWTO főtitkára, Zurab Pololikashvili azt mondta, főleg a turisztikai szektor 80 százalékát adó kis- és középvállalkozások vannak veszélyben. "Milliók, főleg a kiszolgáltatott közösségek megélhetése nyugszik a turizmuson, már emiatt is cselekvésre van szükség, nemcsak gazdasági, hanem társadalmi szempontból" – hangsúlyozta a főtitkár.

A szervezet jelezte, készen áll arra, hogy tanácsokkal és támogatással segítse a magán- és a szervezett turizmust, köztük az ilyen utakat szervező cégeket.

Korábban beszámoltunk arról, hogy Magyarországon egymilliárd forintos vis maior keretet hozott létre a Magyar Turisztikai Ügynökség a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások megsegítésére.