Élénkülő befektetői kedv a fővárosi szállodapiacon - Felsőbb osztályba léphet - TP 2014. december

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2014. december 15. 11:40

Pezseg a levegő a fővárosban, szinte hetente jelentenek be újabb szállodafejlesztéseket a beruházók. A változás örömteli, a befektetők szerint ugyanakkor a piac csak az elmúlt négy év mulasztását pótolja.

A mostani boom azért is szól nagyot, mert az elmúlt négy évben nem történt jelentősebb piacra lépés, a legifjabb szálloda is lassan hároméves lesz.

„Ha azt nézzük, hogy 2010 óta csak a válság előtt elindított, s le nem állítható projekteket adták át, egyáltalán nem sok a mostani kapacitásnövelés – véli Kollin Gergely, az MSZÉSZ budapesti régióvezetője. – A fejlesztéseknek örülünk, de a helyzet közel sem rózsás, a jövedelmezőséggel nagy gondok vannak. Mozgás a 100 szoba alatti kategóriában van, s a válság előtti évekkel ellentétben Budapest napjainkban nincs rajta a nemzetközi láncok fejlesztési térképén, ami objektív ítéletalkotás a magyar piacról” – tette hozzá.

A belváros jól teljesít

A piac volumene ugyanakkor igazolja a beruházói lelkesedést. Jó kihasználtságot érnek el a szállodák, főleg a belváros teljesít jól. „Az árakban lassú, 1-2 eurós növekedés látható, ami ugyan még mindig válság előtti szintet jelent, de legalább nem kapcsoltunk lejtmenetbe. Ugyanakkor a belvárosi szállodák javára nagy a szórás, egyes hotelek képesek a piaci átlag fölött akár 25-30 százalékkal teljesíteni. Ne felejtsük el, hogy a Malév űrjét a fapadosok pótolták, ők értelemszerűen nem arab sejkeket szállítanak, a kihasználtságot viszont hozzák” – adott gyors piacelemzést Hegedűs Attila, a BDO ügyvezető igazgatója.

Kétségtelen, hogy a bankok hitelezési hajlandósága javul, az öt százalék feletti piaci hitel azonban nehezen kitermelhetővé teszi a projekteket. A tízéves futamidejű növekedési hitelprogram is csak részben oldja meg a problémát, szállodák esetében a megtérülés hosszabb időtartamot igényel – magyarázza a szakértő.

Véleményét Kollin Gergely is osztja. Budapest trendivé válásával az egyéni szabadidős utazás lett a fő szegmens, a butikhotelek a disztribúciós csatornákon keresztül jól tölthetők, gyorsabb megtérülést hoznak. Mivel a lakóépületek eladása döcög, irodából pedig túlkínálat van, így a befektetői tőke megtalálja a szállodát, hiszen az ingatlanokhoz jó áron hozzá lehet jutni, második, harmadik egységet üzemeltetni pedig már olcsóbb és egyszerűbb. Ez magyarázza, hogy akinek jól megy, az hazai tőkével új szállodát nyit – fejtette ki.

Kollin szerint az igazi boomot a gazdasági növekedés robbanthatná. Az egyéni vendégszegmens szépen növekszik, a csoportos őrzi pozícióját, a corporate és a konferenciaszegmens viszont erősítésre vár. A MICE-hoz köthető kisebb csoportok beindultak, a nagyok hiányoznak. Rengeteget jelentene, ha a főváros valóban „business hub”-bá válna és a multinacionális cégek hoznák a beruházásokat. „A nagy befogadóképességű konferenciaközpont ezért úgy kell, mint egy falat kenyér” – fogalmazott.

Első felvonás

A Szövetség utca 33. szám alatt lévő Bo33 várhatóan jövő márciustól fogadja a vendégeket. A felső kategóriás házban 62 lakóegységet alakítanak ki, a kétágyas szobák mellett konyhával rendelkező suite-ek, valamint nagy alapterületű, extra felszereltségű exkluzív szobák kapnak helyet. A konferenciaterem kapacitása 80 fő, a nap végén wellnessrészleg és fitneszterem ad módot a kikapcsolódásra, parkolni a háromszintes mélygarázsban lehet. „Az első BoHotels Brand franchise-konstrukciónkban a Bo18 Hotelben sikeresen lerakott sztenderdeket kívánjuk továbbvinni, a márka két szállodájának értékesítését és üzemeltetését ugyanaz a csapat végzi” – nyilatkozta lapunknak Szabó Ákos szállodaigazgató.

Szintén jövő tavasszal debütál a Vigyázó Ferenc utcában a Prestige Hotel Budapest. A butikhotel 85 szobával, étteremmel, relaxációs részleggel nyitja meg kapuit, Mazen Al Ramahi harmadik – a Boutique Hotel Budapest és a Continental Hotel Budapest után – szállodájaként. A tulajdonos a tervezésbe és a kivitelezésbe ugyanazt a csapatot vonta be, amellyel korábban is együtt dolgozott. Klasszicista stílusú, tipikus budapesti bérházat alakítanak a tradíció, a modernitás és a nagypolgári elegancia jegyében szállodává. Megtartják például az épület klasszikus körfolyosós szerkezetét a gangokkal, az impozáns középső átriumot üvegtető világítja meg. Ahogy többi egységükben, a magas színvonalú étterem itt is nagy hangsúlyt kap.

Újabb 50 szobával bővíti kapacitását a Rumbach Sebestyén utcában idén áprilisban megnyílt Roombach Hotel Budapest Center. A jelenlegi 51 szoba az épület földszintjét és alsó négy emeletét foglalja el, a tervek szerint két részletben a teljes épületet szállodává alakítja át a beruházó URBS Group. A bővítés a jövő év első felében indulhat, a nyitás tervezett ideje az év második fele. Az új szobák a már elkészült emeletek stílusát, szolgáltatásait és színvonalát követik – tudtuk meg Kerek Pétertől, az üzemeltetést végző Accent Hotel Management értékesítési és marketingigazgatójától.

Második felvonás

Lesznek új szállodanyitások 2016-ban is. Az év elején, februárban várható az Andrássy út 8. szám alatt lévő, négycsillagos Hotel Cosmopolitan indulása, melynek üzemeltetését a Continental Group, piacra vitelét 2015 második felétől a Hotel Parlament csapata végzi.
A kivételes lokációjú, műemlék házban 100 különböző méretű szobát alakítanak ki egyedi dizájnnal. A mínusz első szinten lesz a wellness, a rendezvényekre 100 főig berendezhető konferenciateremmel készülnek, az éttermet borra és könnyű falatokra tematizálják – tájékoztatott Flesch Tamás, a Continental Travel és a Hotel Parlament ügyvezető igazgatója.

Az Üllői úton, a 3-as metró Klinikák megállójánál épülő és a tervek szerint 2016 áprilisára elkészülő Hotel Verdiről Iman Shah projektmenedzser azt nyilatkozta: a négycsillagos egység a szálloda és az apartmanhotel keveréke lesz, 133 szobát és 53 lakosztályt alakítanak ki, utóbbiak lakásként is funkcionálhatnak, hosszabb távú bérletre kínálják őket. A szobák mindegyike 24 négyzetméter feletti, az apartmanok nagyjából 50 négyzetméteresek. Recepció, lobby, bár, nagy reggelizőterem, étterem és konferenciarészleg is lesz a falak között, egy nagyobb és három kisebb teremmel, a wellness és a spa kialakítását későbbre tervezik.

Titkoktól övezve

Ezeken kívül több olyan projekt is ismert a piacon, amelynek finanszírozói vagy a beruházók képviselői megkeresésünkre egyelőre nem kívántak nyilatkozni a részletekről.

Az Andrássy úttal párhuzamos Révai utcában már épül a jövő nyári nyitást megcélzó Helvetic Clinics fogászati klinika-hotel együttese.

A Vörösmarty tér szomszédságában, a Dorottya utcában háromcsillagos, 120 szobás hotel kialakítása indulhat meg egy korábbi bérházból, mintegy hárommilliárd forintos beruházással, a hírek szerint itt 2016 eleji átadást terveznek.

Szintén két év múlva nyithat a Vörösmarty tér és a Dorottya utca sarkán egy ötcsillagos ház. Úgy tudjuk, az épületet birtokló és a beruházást megvalósító Moons Kft.-nek első lépésben az épületen lévő korábbi hitelt kell rendeznie.

A budapesti szállodapiac új ékköve lehet az egykori Balettintézetben 2017-ben nyíló ötcsillagos luxushotel – a dátumot és a funkciót a hányattatott sorsú épületre nemrégiben kikerült tábla hirdeti.
A palotát arab befektetők vásárolták meg 2014 májusában, a hírek akkor 200 szobás szállodáról szóltak.

Továbbra sem tudni azonban, mi lesz a Petőfi Sándor utcában az egykori, ötödik kerületi főpostával, ahol szintén egy 200 szobás luxushoteltterveztek. Az épület környékén legalábbis semmilyen aktivitás nem tapasztalható.

 

Nem csak zenerajongóknak

Nagy várakozás övezi a Bazilika tőszomszédságában, a Hercegprímás utca 5. szám alatt 2015 márciusában megnyíló Aria Hotel Budapestet, a főváros első tematikus, zenei koncepcióra épülő, ötcsillagos butikszállodáját. A Library Hotel Collection tagjaként 49 lakóegységgel piacra lépő ház négy épületszárnyát négy nagy zenei műfajról (klasszikus, opera, kortárs, jazz) nevezték el, és a dizájnt is ennek megfelelően alakították, a szobákat és a lakosztályokat neves zeneszerzők és előadóművészek portréi díszítik. A Teatro Ariában élő és videókoncerteket tartanak majd a zene szerelmeseinek, a „láthatatlan” üvegtető alatt elhelyezkedő Music Gardenben zeneszó mellett lehet frissítőket kortyolni. A tetőtéri kertben Skybart működtetnek, az éttermet Stradivariról nevezték el. A gazdag kínálatú Harmony Spa várhatóan külső vendégeket is fogad majd.

Luxushotel a Párizsi udvarban

A tervek szerint a Ferenciek terén lévő, műemlék Párizsi udvart 2017 közepén 4-5 csillagos besorolású szállodaként, kereskedelmi és vendéglátó-ipari funkciókkal megújulva szeretnék átadni. Az V. kerület nemzetközi pályázaton keresett partnert a Párizsi udvar felújítására, akit a Mellow Mood érdekeltségébe tartozó Párizs Property Kft.-ben talált meg.