Innovatív megoldások a Sirhán

Szerző: Szikora Katalin

Forrás: Turizmus Panoráma

 2016. június 15. 15:26

Idén második alkalommal rendezték meg a Sirha Budapest nemzetközi élelmiszeripari és vendéglátó szakkiállítást a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban. Az ott látott újdonságokból szemezgettünk.

A korábbi élelmiszeripari szakkiállítások (Foodapest, UKBA, Hoventa) tematikáit összefogó és azokat megújító Sirha Budapest a pék- és cukrászipar, a szálloda- és vendéglátóipar prémiumkategóriás nemzetközi szakkiállítása lett. Az A pavilonban május 9–11. között mintegy 350 kiállító mutatta be termékeit és szolgáltatásait az élelmiszerektől és italoktól kezdve a terítékeken, dekorációkon és higiéniai termékeken át a hotelek, éttermek és csomagolóipari cégek kínálatáig. A legnagyobb sikere természetesen a kóstoltatásoknak volt, de izgalmas sétát lehetett tenni a jövő elképzelt áruházában is, a Future Store innovációs standján. A szakemberek működés közben láthatták a legmodernebb konyhatechnológiai berendezéseket, a baristák a világ legjobb kávéival várták a látogatókat. Voltak hatalmas standok, amelyek nagyvállalatok teljes élelmiszeripari szortimentjét mutatták meg, máshol dél-olasz sajtokat, borokat, tésztákat lehetett kóstolni.

Sok olyan apró, de egyáltalán nem jelentéktelen újdonsággal is találkoztunk, amelyek az éttermek és szállodák számára kínáltak új megoldásokat.

 

Beléptetés okossal

A Kaba Zrt. mobileszközös szállodai beléptető rendszere a szakmai zsűri tetszését is elnyerte, a kiállítás innovációs versenyén „Szállodaipari termékek, bútorok, dekoráció, teríték” kategóriában aranyérmes lett. A rendszer fő jellemzője a biztonság. A legtöbb szállodában már eddig is használtak különféle digitális megoldásokat a vendégek beléptetésére, de az ezeknél korszerűbb Kaba Mobil Key System a szállólakók „meghosszabbított kezét”, a szinte hozzánk nőtt mobileszközöket használja a beléptetésre. Akár az okostelefonok, akár a tabletek, de az okosórák is alkalmassá tehetők, hogy egy érintéssel beengedjék a vendéget a szobájába – vagy éppen ne engedjék be az illetéktelent. A rendszer természetesen nemcsak szálláshelyeken használható, hanem minden olyan létesítményben, ahol magas fokon kell kielégíteni a biztonsági követelményeket.

 

Környezetbarát megoldások

Ennél kisebb léptékben fontos, de mégis lényeges szempont a szállóvendég számára, hogy milyen anyagból készült a fürdőszobai törülköző, mennyire nedvszívó, milyen érzés, amikor a testhez ér. Ezért keltette fel figyelmünket a Vend-Tex Kft. standja, ahol olyan, szegetlen törülközőket mutattak meg, amelyek nemcsak magasabb komfortérzetet nyújtanak, hanem jelentősen növelik a textília élettartamát, mert nem foszlik a széle. Ez a beszerzéseknél megtérülő tulajdonság a konyhák fontos segédanyagaira, a törlőkendőkre is érvényes.

Az Amsa Higiénia Kft. – az innovációs versenyen szintén díjazott – konyhai kendői azonban ennél többet is tudnak: amerikai–holland fejlesztés eredményeként olyan, a nyugati országokban már használt konyhai kendők születtek, amelyek műszálas anyaga a legjobban hasonlít a természeteshez, ráadásul hamar lebomlik a környezetben. A szállodákban és éttermekben a környezettudatos gondolkodást jelzi a környezetbarát tisztítószerek tudatos választása – ebben a trendbe illeszkedhet a lebomló, komposztálható törlőkendő. Ami a konyha legkényesebb pontjain is érintkezhet étellel, mert semmilyen veszélyes anyagot nem tartalmaz, a színe nem oldódik ki, tehát a használata teljesen biztonságos.

A környezetvédelemre egy másik előremutató megoldás a JRK Waste Management Hungary Kft. Green Good technológiája – az innovációs verseny „Technológia” kategóriájának nyertese.
A fiatal csapat a szelektív hulladékgyűjtés szintjének növelésével és a hulladék keletkezésének megelőzésével csökkenti a települési hulladék mennyiségét. Arra vállalkoznak, hogy minimalizálják a biológiailag lebomló hulladékot. Technológiájukat több mint 450 települési önkormányzat használja Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon. Az innovatív hulladékkezelési technológiák közül az egyik leghatékonyabb módszernek a házi komposztálást tartják.

 

Világító virágok

A szakkiállítás egyik leglátványosabb standja előtt nagyon sokan megálltak. Világító virágokat ugyanis még nem láttak.A Flor’n’GO Kft. flAVATAR névre keresztelt virágdíszeit James Cameron világsikert aratott filmje, az Avatar ihlette. A szabadalommal védett magyar innováció lényege, hogy a virágokat 100 százalékban növényi alapú anyaggal kezelik. A génmanipulációtól mentes, a környezetre és minden élőlényre veszélytelen anyag befogadja a fény energiáját, amit kizárólag sötétben bocsát ki magából. Ennek köszönhetően világítanak, zöld, kék vagy piros színben, fénylenek órákon keresztül a cserepes és a vágott virágok. Így lesz sejtelmes szobadísz vagy kültéri látványosság a rózsa és a pálma. A fejlesztők szándékai szerint idén több európai országban is a boltok polcaira kerülnek a vásáron szintén díjazott különleges növények.