Ötkategóriás minősítő védjegy született - Csillagozott fürdők - TP 2015. április

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2015. április 15. 14:46

Többéves előkészítő munka után, lapzártánkat követôen osztották ki az oklevelet és a védjegytáblát azoknak a fürdőknek, melyek elsőként szerezték meg a Magyar Fürdőszövetség minősítését. A 11 létesítményt összesen 20 kategóriában díjazta a szakbizottság.

A korábbi minősítést felváltó védjegyrendszer öt kategóriában (élményfürdő, gyógyfürdő, uszoda, strand, wellness) értékeli a hazai vizes létesítményeket, a szállodai besoroláshoz hasonlóan 1–5 csillaggal. Az egyes kategóriákat külön szempontrendszer szerint vizsgálják, a működés műszaki és higiéniai feltételeit, a szolgáltatások választékát és színvonalát, valamint a munkaerő felkészültségét, szakképzettségét egyaránt figyelembe véve. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gondozásában lévő védjegy üzemeltetése a Magyar Fürdőszövetség feladata, a szakmai szervezet azonban nem csak saját tagjai, hanem az ország valamennyi, engedéllyel működő és a feltételeknek eleget tevő fürdő esetében jogosult a minősítés elvégzésére.

Szakmai jóváhagyás, miniszteri pecsét

„A díjak odaítélésével hosszú munkafolyamat jelentős állomásához érkeztünk. A környezet ugyan évekkel korábban megérett a minősítésre, ám az alapkövetelmények és a pontrendszer kidolgozása, a védjegy lajstromba vétele és a hivatalos procedúra lefuttatása közel öt évet vett igénybe” – tájékoztatta lapunkat Juhász Szabolcs, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára.

A nemzeti védjegyek sorába emelt címet pályázati úton lehet elnyerni. A minősítés maga nem kötelező. A folyamat egyszerű: a fürdők első körben önértékelést végeznek, ezt a minősítő szakbizottság tagjai előre egyeztetett időpontban pontról pontra ellenőrzik a helyszínen, szükség szerint újraértékelik. Az elkészült helyzetjelentést az NGM turizmusért felelős helyettes államtitkársága, a Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Magyar Fürdőszövetség egy-egy delegáltjából álló bírálóbizottság véleményezi. Az elfogadott előterjesztéseket a nemzetgazdasági miniszter hagyja végül jóvá.

A háromtagú bírálóbizottság a létesítmény újraminősítését is kérheti. „A pontrendszer objektív véleményt ad a fürdőkről, viszont a minősítésbe szubjektív szempontokat is szükséges érvényesíteni, ami miatt pozitív és negatív irányba is adódhatnak eltérések” – magyarázta a véleménykülönbség egyik lehetséges okát Juhász Szabolcs.

A miniszteri jóváhagyás után a nemzeti tanúsító védjegy használatára ötéves szerződést kötnek, ám a létesítmények ez idő alatt sem dőlhetnek hátra, hiszen a védjegy megfelelő indokkal visszavonható. Időszakosan felülvizsgálat történik, amit bejelentésre ennél nagyobb gyakorisággal is elvégezhetnek. „A fürdők életében öt év nagy idő, a fejlesztések, funkcióváltások, medence- vagy épületbezárások, átalakítások akár kategóriaváltást is magukkal hozhatnak” – fejtette ki a főtitkár.

A vendégvélemény is számítani fog

Egyelőre a védjegy-üzemeltető sem pihenhet, hiszen a 2010 előtt kidolgozott szempontrendszer további finomításra, felülvizsgálatra szorul. A következő lépés vélhetően a vendégek visszajelzésének beépítése lesz, hogy a csillagok ne csak az infrastruktúráról és a technikai feltételekről tanúskodjanak.

„Célunk, hogy a fürdők minősítésének rendszere a szállodákéhoz hasonló rangra tegyen szert, támaszt nyújtson a fogyasztói döntés során. Fontosnak tartjuk, hogy a vendégekben ugyanúgy rögzüljenek a csillagokhoz köthető elvárások, mint a szállodák esetében” – ismertette elképzeléseiket a főtitkár.

Önfenntartó ítélet

A védjegy birtoklásának éves díja nincs, az egyszeri fizetendő összeg az alapdíjból és a minősítések díjából tevődik össze, ezt követően csak az utóminősítésért és az ellenőrzésért kell fizetni. „Az NGM és a Magyar Fürdőszövetség megállapodása szerint a védjegy-odaítélési procedúrának önfenntartónak kell lennie. A minősítés díjából kell a helyszíni minősítést és a háttér-üzemeltetést, beleértve a védjegy népszerűsítését finanszíroznunk” – mondta Juhász Szabolcs.

 

11 fürdő, 20 kategória

A hazai fürdőkomplexumok összetettségére való tekintettel egy fürdő több, adott esetben akár mind az öt kategóriában minősítést szerezhet. Az élményfürdőként 4, gyógyfürdőként 3, strandként 5 csillagos minősítést szerzett Jonathermál Élmény-, Gyógy- és Strandfürdő jól példázza, milyen színvonalkülönbségek lehetnek egy adott létesítmény egységei között.

 

Az első körben minősített létesítmények kategóriánként megszerzett csillagai

Akácliget Fürdő, Karcag (strand 4*)

Gyulai Várfürdő (strand 5*, gyógyfürdő 5*, élményfürdő 5*)

Halassy Olivér Sportközpont – Városi Uszoda, Újpest (uszoda 4*)

Hungarospa Hajdúszoboszló (strand 5*, gyógyfürdő 5*, élményfürdő 5*, uszoda 4*)

Kastélypark Fürdő, Füzesgyarmat (strand 4*)

Jonathermál Émény- Gyógy- és Strandfürdő, Kiskunmajsa
(élményfürdő 4*, gyógyfürdő 3*, strand 5*)

Napfényfürdő Aquapolis Szeged (élmény 5*, gyógyfürdő 5*)

Rudas Gyógyfürdő és Uszoda, Budapest (gyógyfürdő 5*)

Szt. Lukács Gyógyfürdő és Uszoda, Budapest (gyógyfürdő 5*)

Tiszaújvárosi Gyógy- és Strandfürdő (gyógyfürdő 4*, strandfürdő 4*)

V-8 Uszoda és Szabadidőközpont, Szentendre (uszoda 5*)