625 millió eurós uniós segélycsomag az olasz utazási irodáknak

Forrás: turizmus.com

 2020. december 04. 17:55

Az Európai Bizottság jóváhagyta azt a 625 millió eurós segélycsomagot, amelyet az olasz kormány nyújtott be a koronavírus-járvány által sújtott utazásszervezők és utazási irodák megsegítése érdekében – adta hírül a Bizottság tájékoztatása alapján az ECTAA.

Az európai utazási irodai szövetségeket tömörítő érdekképviselet magyarországi tagszervezete, a MUISZ számára megküldött tájékoztatóból kiderül, hogy a segélyprogramot az uniós tagállamok gazdaságát támogatni hivatott Ideiglenes Helyreállítási Terv keretében hagyta jóvá a bizottság.

A program értelmében az utazási irodák közvetlen pénzügyi támogatást kapnak az olasz államtól, amely a 2020. február 23. és július 31. közötti időszakban felmerült költségeik és árbevételük egyenlege, illetve az egy évvel korábbi azonos időszak egyenlege közötti különbség 5 és 20%-a közötti nagyságrendben lesz megállapítva.

A támogatás célja, hogy mérsékelje a koronavírus-járványnak az utazási irodákra és utazásszervezőkre gyakorolt negatív hatásait. Az olasz kormányzat ugyanis a járvány terjedésének megakadályozása érdekében az említett időszakban erősen korlátozta, sőt meg is tiltotta az utazási irodák működését.

Az Európai Bizottság jóváhagyta az olasz kérelmet, így közvetlen anyagi támogatáshoz jutnak az ottani utazási irodák

Fotó: 123rf

A Bizottság úgy találta, hogy az Olaszország által benyújtott támogatási tervezet összhangban van az Ideiglenes Helyreállítási Terv elvárásaival.

A Bizottság előírta, hogy a támogatás mértéke nem haladhatja meg cégenként a 800 ezer eurót, valamint hogy az érintett cégek számára ki kell fizetni a támogatást legkésőbb 2021 júniusáig.