Eredményesség tekintetében is szárnyalt az Emirates

Forrás: turizmus.com

 2023. május 11. 11:42

Az Emirates vállalatcsoport 3 milliárd dollár nyereséget jelentett a március 31-ével zárult 2022-es pénzügyi évre. Az eredmény új nyereség- és árbevételi rekord a cégcsoport történetében, és jelentős fordulatot jelez a megelőző pénzügyi évhez képest.

A világjárvány miatti utazási korlátozások feloldását követően ugrásszerűen megnőtt a piaci kereslet a légiutazások és a légiszállítmányozás iránt, melynek köszönhetően a cégcsoport árbevétele 81 százalékkal nőtt. A készpénzállomány is történelmi méretű, elérte a 11,6 milliárd dollárt. Az Emirates 1,2 milliárd dollár osztalékot fizet tulajdonosának, az Investment Corporation of Dubai-nak, emellett 817 millió dollárt fordít a koronavírus-válság során felvett hitel visszafizetésére, részben a kölcsön lejárata előtt.

A 2022-23-as pénzügyi év során az Emirates összesen 2 milliárd dollárt fektetett be új repülőgépek vásárlásába, új létesítmények építésébe, illetve technológiai fejlesztésekbe

Fotó: Emirates

 

 

Szárnyalás a földön és a levegőben

A vállalatcsoporton belül a Budapestre is járatokat üzemeltető Emirates légitársaság történetének legnagyobb, 2,9 milliárd dolláros profitját érte el, szemben az előző évi 1,1 milliárd dollár veszteséggel. Az árbevétel 81 százalékkal 29,3 milliárd dollárra nőtt, köszönhetően annak, hogy a légitársaság újraindította vagy sűrítette járatait a globális hálózatának nagy részén. Az összesített utas- és teherkapacitás 32 százalékkal nőtt, és két új Boeing 777-es teherszállító repülőgéppel bővült a flotta.

A cégcsoport földi kiszolgálásra szakosodott tagja, a dnata 90 millió dollár nyereségről számolt be, ami a tavalyi 30 millió dolláros profithoz képest jelentős növekedés. A bevételek 74 százalékkal, 4,1 milliárd dollárra nőttek, ami az Egyesült Arab Emírségekben és világszerte az összes üzletágban tapasztalható fellendülést tükrözi.

2023. június 1-étől az Emirates naponta közlekedik Budapest és Dubaj között

Fotó: Emirates

 

 

Munkaerőtoborzás, flottabővítés, vertikális farm

A bővülő kereslet megfelelő kiszolgálása érdekében az Emirates világszerte munkaerő-toborzásba kezdett, melynek eredményeképpen a cégcsoport teljes alkalmazotti létszáma ötödével, 102 379 főre bővült, akik több mint 160 különböző nemzetiséget képviselnek, köztük több száz magyart is.

A 2022-23-as pénzügyi év során az Emirates összesen 2 milliárd dollárt fektetett be új repülőgépek vásárlásába, új létesítmények építésébe, illetve technológiai fejlesztésekbe. Ezek között szerepel a több milliárd dolláros utaskabin-átalakítási program, öt új Boeing 777-es teherszállító repülőgép megrendelése, egy új pilótaképző központ építése, a világ legnagyobb vertikális farmjának (Bustanica) megnyitása Dubajban, valamint új oktató repülőgépek beszerzése az Emirates Flight Training Academy számára.

A magyarországi turizmus fellendülésének köszönhetően 2023. június 1-étől az Emirates naponta közlekedik Budapest és Dubaj között.