A magyar gazdik harmada a kutyájával nyaral

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 07. 15:44

Tízből hét magyar tart valamilyen kiskedvencet, a többség kutyát és 80 százalékban autós utazásaira is magával viszi – derült ki abból a felmérésből, amely a MOL Move alkalmazásának segítségével készült a kutyával közös utazásról, nyaralásról.

A MOL Move digitális hűségprogramjának felhasználóinak körében végzett – nem, korcsoport és a lakóhely típusa szerint reprezentatív – kutatásban több mint 630-an vettek részt. A felmérés az állatokkal való nyaralás, utazás kihívásaira, és ezek megoldására is rákérdezett.

A válaszadók  71 százaléka tart valamilyen kiskedvencet, 53 százalékának van kutyája. Jellemzően kistestű kutyát tartanak inkább (32%), mint nagytestű ebet (26%). A nők, a 30 év alattiak, és a vidéki kisebb városokban, községekben élőkre jellemzőbb a kutyatartás. A gazdik egyharmada (33%) viszi magával kutyáját, mikor elutazik nyaralni, a többség ismerősökre, családtagokra bízza ilyenkor kedvencét (71%).

Legtöbben csak rövidebb útra viszik magukkal kedvencüket autóban

Fotó: 123rf.com

 

 

A move-os gazdik 80 százaléka szokta egyébként autóban magával vinni kutyáját, legtöbbször csak rövidebb utakra. Minden második kutyatulajdonos mondta azt, hogy időnként egy-két, vagy akár többórás utakra is indul kedvencével, ezek azonban ritka, nem rendszeres alkalmak.

Ilyenkor a többség (67%) óránként megáll, hogy a kutya mozoghasson, elvégezze a dolgát. A kutyáját minden harmadik gazdi szakszerűen (33%), a biztonsági övhöz hámmal rögzítve utaztatja, vagy – szintén szabályos módon – utazóboxban helyezi el (18%). Manapság már ritkábban fordul elő, hogy a kutyusok balesetveszélyes módon egy utas ölében tartva (16%), vagy lábnál (11%) töltsék a menetidőt.

„A felelős állattartáshoz hozzátartozik az is, hogy a nyári melegben kiemelten odafigyelünk kutyánk szükségleteire, biztosítunk neki alkalmat és helyszínt a lehűlésre és az ivásra – mondta el a felmérés eredményeit ismertető sajtóeseményen Bakos Piroska, a MOL szóvivője. Tájékoztatása szerint a MOL az összes töltőállomását kutyabarát módon alakította ki, ezenfelül már minden második hazai kútjukon, összesen 202 helyen, található chipolvasó, amelynek segítségégével megtalálhatják az elkóborolt állatok gazdáját.