A moszkvai metróban szúrópróbaszerűen ellenőrzik a digitális kódokat

Forrás: MTI

 2020. április 16. 11:35

Torlódásmenetesen zajlott le a reggeli csúcsforgalom a moszkvai metróban, ahol csütörtökön áttértek a közlekedéshez megkövetelt digitális kódok szúrópróbaszerű ellenőrzésére. Eközben a fertőzöttek száma csaknem elérte a 28 ezret Oroszországban.

Szerdától az orosz fővárosban a Covid-19 betegség terjedése elleni küzdelem jegyében digitális hatósági igazolványhoz kötötték a fővárosi közösségi közlekedési eszközök igénybevételét, de még a magánautók használatát is. Az ellenőrzés az első napon a Moszkvába vezető utakon dugókhoz, a metró bejáratánál pedig hosszú sorokhoz és torlódáshoz vezetett, ami az eredeti szándékkal szemben megnövelte a fertőzés kockázatát.

Moszkvában és Moszkva megyében április 15-től – a gyalogosok kivételével – kizárólag digitális kód birtokában szabad közlekedni

Fotó: pixabay

Emiatt csütörtökön az általános helyett áttértek a szúrópróbaszerű ellenőrzésre, a rendőrök helyét pedig a közlekedési vállalat emberei vették át. Fokozatosan be fogják vezetni az automatizált kontrollt, amelyben a beléptető rendszer a Trojka és a Sztrelka közlekedési bérletkártya vagy a szociális kártya érintésekor érzékelni fogja, hogy tulajdonosának van-e a metrón utazáshoz szükséges engedélyük. A kód igénylőinek ugyanis meg kell adniuk ezeknek az igazolványoknak a számát.

Moszkvában és Moszkva megyében április 15-től – a gyalogosok kivételével – kizárólag digitális kód birtokában szabad közlekedni, kizárólag munkába járáshoz, orvosi kivizsgálásra vagy más halaszthatatlan ügyek intézésére.

Az igazolvány nélkül utazókat megbírságolják. Büntetés terhe mellett a taxisok is csak ilyen igazolvánnyal rendelkező utast vehetnek fel.