Működő vasúti terepasztal a hatvani pályaudvaron

Forrás: turizmus.com

 2019. december 12. 10:05

Egyedi és országos jelentőségű adventi vasútmodell-kiállítást nyitottak hazánk egyik legforgalmasabb pályaudvarán, Hatvanban. A tárlat a Zagyva-parti város egyik idei turisztikai látványossága.

A tavalyi első nyitány után hagyományteremtéssel, ebben az évben Mikulás napján nyílt meg ismét ez a kiállítás – mondta lapunknak Horváth Bálint, a Média Hatvan Kft. programszervezője és koordinátora. – Hatvan, ahogy régen, ma is a vasutasok városa, akiknek ez a tevékenység megélhetést és hivatást jelent.

Egy modern vasútállomás és környéke kicsinyített változatban

Fotó: Mentusz Károly

Évek óta működik itt a helyi Liszt Ferenc EuroCity Vasútmodellező Klub, melynek tagjai vasúti dolgozók és különböző szakterületeket képviselnek.

Az általuk készített terepasztalokon ezúttal is működés közben parányi mozdonyok, vasúti kocsik, szerelvények és állomásépületek kicsinyített másait mutatják be az érdeklődő közönségnek.

A rendezők ezzel a kiállítással elsősorban a fiatalok figyelmét igyekeznek ráirányítani a vasútnak a mindennapi életünkben betöltött szerepére és jelentőségére.

Parányi szerelvények a terepasztalon

Fotó: Mentusz Károly

A különleges tárlat idei díszvendége a Sárospataki Modellező Klub, akikkel az elmúlt időszakban jó együttműködést alakítottak ki a hatvaniak. Mellettük különböző repülő- és versenyautó-modellekkel az Apci Makettezők Baráti Köre is bemutatkozott.

A kiállítás helyszíne a hatvani vasútállomás

Fotó: Mentusz Károly

A szervezők bíznak abban és azt tervezik, hogy a 2020-as kiállításra egy külföldi vasútmodellező klubot hívhatnak meg  díszvendégnek, miközben újabb érdekességeket is szeretnének bemutatni a vasút világából.

Egyébként a mostani tárlatot az érdeklődők még december 13. és 15. között naponta ingyenesen, 10 órától 18 óráig kereshetik fel a hatvani vasútállomás Resti rendezvénytermében.