Alpha, Bravo és Charlie segít a balatoni vízimentőknek

Forrás: MTI

 2019. június 21. 22:01

Három drón segíti péntektől a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának munkáját a Balatonon, amivel jelentősen rövidülhet a mentésig eltelő idő.

Az Alpha és Bravo névre keresztelt drónok a felderítésben, kutatásban segítik munkájukat, míg a Charlie névre hallgató szállítódrón egy automatikusan felfújódó mentőeszközt szállít magával, s annak vízre dobásával segít a bajba jutottakon – hangzott el a bemutatóval egybekötött sajtótájékoztatón.

A drónok a tó közepéig képesek berepülni, akár óránkénti 70 kilométeres sebességgel is, így jelentősen rövidülhet a mentésig eltelő idő. A keresődrónokon normál és hőkamera van, utóbbi miatt szürkületkor és este is kiválóan használhatók, illetve az eszközökön keresztül a vízimentők kommunikálni is tudnak a bajba jutottakkal, utasításokat tudnak nekik adni a mentőhajó megérkezéséig.

Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata elnöke azt mondta, hogy a Balaton a legbiztonságosabb európai tó, ami nagy összefogás eredménye, s a "drónflotta" üzembe állításával ez a helyzet fenntartható. Az idén húszéves szakszolgálat kétezer embernek ad munkát egy szezonban, tavaly több mint 3600 esetben végeztek mentést, míg mentőhajóikra százszor volt szükség.

A vízimentők speciális szállító drónja egy vízben fölfújódó mentőpárnát dobott le a mentési bemutatón

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

A drónokat a Magyar Telekom biztosítja a szakszolgálatnak. Szabó Béla, a cég márka- és lakossági kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a nyári időszak tesztüzem lesz. Ha az eszközök beválnak, továbbiak üzembe állítása várható.