Árat emeltek az utazási irodák is

Forrás: turizmus.com

 2022. június 15. 16:10

Az infláció, az euróárfolyam drasztikus emelkedése és az elszálló üzemanyagárak következtében 5-15 százalékkal drágulhat idén a magyar turisták külföldi nyaralása. Zsebők Tamás, a Zseppelin Utazási Iroda irodavezetője elmondta: az irodák is kénytelenek emelni a díjaikon.

Az utazási szektort is elérte a drágulás, amit ebben a szegmensben több tényező fűt egyszerre: az immár 10 százalék feletti infláció, az elmúlt pár hónapban 10 százalékot gyengülő forint árfolyama, valamint a buszos túrák esetében az üzemanyagárak 60-70 százalékos emelkedése. Zsebők Tamás elmondta, ezen tételek együtt túlmutatnak azon, amit életszerű és ésszerű határok között át tudnak vállalni az utazási irodák.

Zsebők Tamás szerint az utak drágulása ellenére is sokan indulnak külföldi nyaralásra az idén

Fotó: Zseppelin

Zsebők Tamás szerint megközelítőleg 5-15 százalékos áremelésről beszélhetünk a nyaralások esetében.

A szakértő úgy értékelt, a hosszú Covid időszak után az emberek ki vannak éhezve a külföldi élményekre, Az utasok visszajelzéséből az olvasható ki, hogy inkább tengerpartra, hegyekbe mennek pihenni, hiszen sok esetben olcsóbban megússzák, mintha itthon foglalnának.

A trendekkel kapcsolatban elmondta, hogy kedvező árfekvésben Görögország továbbra is a favorit. Aki Olaszországot szereti, az esetlegesen magasabb árak ellenére is oda utazik, a repülős lehetőségek tekintve pedig Törökország a csúcs, azt a szolgáltatási színvonalat ugyanis sehol máshol nem tudják olyan értéken biztosítani, mint ott.

„Horvátországtól a drágulás miatt sokan elfordultak, de a megközelíthetőség miatt még így is igencsak népszerű az Adria. A háború miatt Erdély iránt megcsappant az érdeklődés, ahogy Bulgáriába is csak kevesen mernek idén menni" – mutatott rá.

Az irodavezető beszélt arról is, autóbuszos körutazásaik iránt kiemelkedően magas volt mind húsvétkor, mind pünkösdkor az érdeklődés, és a foglalási számok a nyári időpontjaikra is dinamikusan emelkednek.

„Az utas akkor van a legnagyobb biztonságban külföldön, ha magyar székhellyel és engedéllyel rendelkező utazási iroda szolgáltatásait veszi igénybe" – zárta szavait.