Az újraindulásra készül és karcsúsít a TUI

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. május 14. 11:30

Napokon belül megnyitja németországi szállodáit a TUI, ugyanakkor 71 ezer alkalmazottja közül 8000-től megválik a német–angol óriáscég.

A koronavírus-járvány miatt bevételeitől elesett, hannoveri központú utazási és szállodai szolgáltató vállalat 1,8 milliárd eurós áthidaló kölcsönt kapott a német államtól – tájékoztat az euronews.

Fritz Joussen vezérigazgató elmondta, hogy németországi szállodáikat napokon belül újranyitják, de a globálisan meggyengült piacon költségbázisuk 30 százalékos csökkentését tervezik. Ezért beruházásaik leállítása mellett elkerülhetetlen lesz, hogy a világszerte több mint 71 ezer alkalmazottjuk közül mintegy 8 ezertől megváljanak.

 

A leépítés ugyanakkor a magyarországi működést nem érinti, tudta meg lapunk Taskár Tamástól, a TUI magyarországi sales menedzserétől.

A német óriáscég a leépítés mellett a kifizetések átütemezésével is próbálja stabilizálni működését. Thaiföldön például levélben kérte a szállodai partnereit, hogy fogadják el az általuk javasolt új fizetési feltételeket – írja a ttrweekly.com.

A levélben azt ajánlották fel, hogy a szállodák felé fennálló tartozásaik összegének 25 százalékát azonnal, másik 25 százalékát 90 napon belül, a fennmaradó 50 százalékot pedig az első vendégek érkezésekor (ami a téli szezont jelenti) fizetik ki. Hivatalosan meg nem erősített információk szerint a tour operator 2 milliárd bahttal tartozik a thaiföldi szállodáknak.

A felajánlott feltételekkel elégedetlen thaiföldi szállodások szövetségeinek képviselői a múlt héten találkoztak a Thai Turisztikai Hivatal illetékeseivel. Azt kérték, hogy a hivatal segítsen behajtani a jelenleg érvényes szerződések alapján járó kifizetéseket. A szállodák attól tartanak, hogy az első TUI-vendégek legkorábban idén novemberben, vagy csak jövő év januárjában érkezhetnek, vagyis addig várniuk kellene a tartozások 50 százalékának kiegyenlítésére. Ugyanakkor vannak szállodák, amelyek elfogadták a TUI új feltételeit.

A TUI AG angol–német hátterű utazási nagyvállalat, melynek központja Hannoverben működik. A konszern 1600 saját utazási irodával, 400 szállodával, 5 légitársasággal és 18 hajóval rendelkezik, s évente 27 millió utast szolgál ki világszerte.

A TUI egyik saját szállodamárkája a RIU, a képen a RIU Reggae Jamaikán

Fotó: RIU

A német állami segítség birtokában ugyanakkor a cég vezérigazgatója, Fritz Joussen bizakodó a jövőt illetően. „Intenzíven készülünk arra, hogy újraindítsuk a cég működését a koronavírus-járvány megszűnése után. Hiszünk abban, hogy az emberek utazni akarnak majd, és a jövőben is útnak indulnak, hogy felfedezzenek más országokat és kultúrákat."

A cég magyarországi weboldala arról tájékoztat, hogy a koronavírus miatt kialakult helyzetre való tekintettel a TUI automatikusan törli az összes utat 2020. 06. 30-i indulásig. Erről a foglalási rendszeren keresztül küldenek is tájékoztatást az utazási irodák részére. A befizetett részvételi díjakat a TUI visszafizeti.