Az utazási irodák további terhelésétől tart az ECTAA

Forrás: turizmus.com

 2023. június 13. 15:56

Az európai utazási irodák szövetségeinek szervezete, az ECTAA szerint az Európai Bizottság feladta azt a törekvését, hogy egyenlő kötelezettségeket rójon az utazások értékesítési láncának összes szereplőjére.

Az ECTAA, az európai utazási irodák szövetségeinek szervezete (melynek a Magyar Utazási Irodák Szövetsége is tagja) Rigában tartott közgyűlésén  megvitatta az Európai Bizottság azon javaslatát, amely felülvizsgálja az utasok védelméről szóló jogszabályokat és a szervezett utazási szolgáltatásokról szóló irányelvet. A jelenlegi szabályok felülvizsgálatára azért lenne szükség, hogy a Covid-19 világjárvány idején felmerült problémákra megfelelő szabályozás jöjjön létre – tájékoztatta a Turizmus.com-ot a Magyar Utazási Irodák Szövetsége.

Az ECTAA üdvözli a Bizottság azon szándékát, hogy párhuzamosan  foglalkozik az utasjogokkal és a szervezett utazási szolgáltatásokkal.  Az ECTAA olyan megközelítést szorgalmaz, amely harmóniát teremt a  légi utasok és az utazási csomagokat igénybe vevők jogai között, annak  érdekében, hogy megoldást találjon a világjárvány során tapasztalt  hiányosságokra, valamint egyensúlyba hozza az utazások értékesítési  láncában szereplők kötelezettségeit.

Az utazási csomagokról szóló irányelv a fogyasztók legszéleskörűbb  védelmét nyújtó jogszabály, amely az utazással kapcsolatos teljes  felelősséget az utazásszervezőkre hárítja és az utazásszervezők  fizetésképtelensége esetén biztosítja az utasok kártalanítását. Ezt a  védelmet más utazási szolgáltatások esetében – például a  légiközlekedésben – még nem dolgozták ki, így az érvényben lévő  jogszabályok hiányosságai fontos szerepet játszottak a  világjárvány idején a visszatérítések késedelmében. A több mint két éve tartó tárgyalássorozat után az ECTAA számára egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy míg az Európai Bizottság még szigorúbb szabályokat javasol az utazásszervezőkre, az értékesítési lánc többi szereplőjére ezt nem terjeszti ki.

Az Európai Bizottság felülvizsgálja az utasok védelméről szóló jogszabályokat és a szervezett utazási szolgáltatásokról szóló irányelvet

Fotó: 123rf.com

Didier Reynders, az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős 
biztosa várhatóan azt szándékozik bejelenteni, hogy a fogyasztók 
előlegfizetésének mértéke az utazási csomag árának 20 százaléka legyen. 
Hasonló korlátozás a légitársaságokra nem vonatkozik.

Frank Oostdam, az ECTAA elnöke kijelentette: „A Bizottság szemet huny 
a világjárvány idején nagy számban felmerült fogyasztói panaszok 
felett, amelyek többnyire a légitársaságokra vonatkoztak. A csak 
repülőjegyet vásárló utasok panaszainak száma 2020-ban a négyszerese, 2021-ben pedig a tízszerese volt a szervezett utakat érintő panaszok számának.”

Fontos hangsúlyozni, hogy szervezett utazások esetén az utasok által 
befizetett összegeket a vagyoni biztosíték védi, ezzel szemben sem az 
utasoknak sem az utazásszervezőknek nincs ezzel egyenértékű védelme, 
ha egy légitársaság – amely a jegyár teljes összegét előre beszedte – 
csődbe megy.

Az Európai Bizottság várhatóan kötelezni fogja a szolgáltatások 
közvetítőit, hogy törölt járatok esetén az utasokat még azelőtt 
kártalanítsák, hogy megkapnák a légitársaságtól a visszatérítést, 
ezzel további pénzügyi nyomást helyezve rájuk.

Ezáltal a légitársaságoknál nagyságrendekkel kisebb közvetítők lényegében a nagy légitársaságok kamatmentes hitelezőiként működnének.
„Ezek a fejlemények aggasztóak! A világjárvány során szerzett tapasztalatok jó alkalmat teremthettek volna az utazások értékesítési láncában fennálló jogok és kötelezettségek egyensúlyának megteremtésére és az utazók jobb védelmének biztosítására. Ám úgy tűnik, hogy a Bizottság nem rendelkezik ilyen ambíciókkal. Az utazásszervezőkre és a szolgáltatások közvetítőire összpontosítva a Bizottság a könnyebb utat választja, és ezzel meghiúsul az eredeti célkitűzés” – nyilatkozta Frank Oostdam.