Ázsia a legnagyobb küldőpiac az üzleti turizmusban

Forrás: turizmus.com

 2017. április 18. 14:25

Az üzleti turizmus évi egymilliárd dolláros forgalmának 38 százalékát generálja Ázsia. Piaci előrejelzés alapján ez a tendencia az elkövetkező években tovább erősödik majd. Az iparágnak ezáltal még nagyobb figyelmet kell fordítani a kontinens üzleti turistáinak megértésére.

Ázsia fontossága az üzleti turizmusban a piaci előrejelzések alapján négyszer gyorsabban erősödhet az elkövetkező években, mint Észak-Amerikában, és kétszer gyorsabban, mint Európában.

A mckinsey.com felmérést készített a szegmens igényeinek könnyebb megértéséhez, melynek keretében 2500 üzleti turistát és 19 vállalati utaztató menedzsert kérdezett meg Kínában, Indiában, Indonéziában, Japánban és Szingapúrban. Emellett a Visa és az Amadeus által kibocsátott adatokat használva elemezték a foglalásokat és a költési szokásokat.

A megkérdezettek 34 százaléka választ szolgáltatás vagy márka alapján

Fotó: Pexels

A felmérés kimutatta, hogy az ázsiai üzleti turisták meglehetős szabad kezet kapnak az utazásukkal kapcsolatos döntéshozásban. A megkérdezettek 69 százaléka választhatja meg azt a légitársaságot, amellyel utazni szeretne, 74 százalékuk pedig azt a szállodát, ahol megszállni kíván. Ezáltal kiemelten fontos, hogy a szolgáltatók az üzleti turista és ne a munkáltató igényeire szabják a kínálatot.

A kényelmet mindennél magasabbra értékelik, ami légitársaságok esetében akár a magasabb színvonalat vagy a közvetlen járatokat jelenti, szállodák esetében pedig az iroda vagy konferencia közelségét és a munkához szükséges olyan szolgáltatások meglétét, mint például a jó minőségű wifi.

Természetesen az is kiderült, hogy az igények országonként eltérőek. A Szingapúrból érkező turisták például sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a kényelmi szempontokra, míg az indiaiak elsődlegesen a digitális tervezési és foglalási eszközöket igénylik.

Emellett ugyanakkor a felmérés készítői négy kategóriát határoztak meg, mely alapján a (megkérdezett) ázsiai üzleti turisták választanak:

  • A szolgáltatás vagy márka alapján (34%)
  • A kényelem alapján (32%)
  • Az ár-érték arány alapján (17%)
  • A hűségprogramok és kényelem alapján (17%)