Benyújtotta vételi ajánlatát az ITA Airwaysre a Lufthansa

Forrás: turizmus.com

 2023. január 18. 19:13

A Lufthansa január 18-án ajánlatot nyújtott be az olasz állami légitársaság, az ITA Airways kisebbségi részesedésének megvásárlására.

Szerdán vételi ajánlatot nyújtott be a Lufthansa az ITA Airways kisebbségi részesedésére az olasz gazdasági és pénzügyminisztériumhoz – írja az aero.de.

A német cég opciót kíván szerezni az olasz légitársaság fennmaradó részének megvásárlására is.

A konkrét összeg nem ismert, de a lap értesülései szerint legutóbb egy kezdeti 40 százalékos részesedésről folytak a tárgyalások, amelyért mintegy 300 millió eurót fizetne a Lufthansa.

Az ajánlatok benyújtására kiszabott határidő szerdán este zárul. Szerda délután még nem lehetett tudni, hogy a Lufthansán kívül jelentkezik-e másik vevő az olasz légitársaságért. Legutóbb az amerikai Certares befektetési alappal nem sikerült megegyeznie az olasz kormánynak, amely már csak egy másik légitársaságnak kívánja továbbadni az ITA-t.

Olasz médiaértesülések szerint 5-6 hónap is eltelhet az adásvétel teljes lebonyolításáig, azonban az olasz kormány már a szándéknyilatkozat aláírása után széles körű operatív jogokat biztosítana a vevőjelöltnek.

Vételi ajánlatot nyújtott be az olasz ITA Airwaysre a Lufthansa

Fotó: 123rf.com

A 2021 októbere óta működő ITA Airways eddig csak veszteséget termelt, elődjéhez, az Alitaliához hasonlóan ezt a légitársaságot is állami milliók tartják életben. A 66 repülőgéppel és négyezer alkalmazottal rendelkező ITA Airwaysnek mintegy 20 százalékos piaci részesedése van Olaszországban.

A Lufthansa először tavaly májusban nyújtott be vételi ajánlatot a légitársaságra, akkor még az MSC Group olasz-svájci hajózási és logisztikai óriásvállalattal közösen többségi részesedést szeretett volna szerezni a cégben. Az olasz kormány azonban az amerikai pénzügyi befektetővel kezdett – végül eredménytelenül záródó – tárgyalásokat.