Bringával az Őrségtől Sátoraljaújhelyig

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 12. 18:45

Augusztus 20-án rajtol el az a több mint száz bringás, aki arra vállalkozott, hogy 10 nap alatt átszelje Magyarországot. A főként terepen tervezett 1200 km-es távon a résztvevők csaknem két és fél himalájányi szintemelkedést gyűjtenek majd össze, a legmagasabb hazai hegycsúcsunkat is érintve.

A Hungarian Divide nevet viselő különleges teljesítménytúrán a résztvevők megjárják a Balaton-felvidéket, hogy a Bakonyon át eljussanak Budapestre, majd az Északi-középhegységen át folytassák az útjukat a szlovák határig – tájékoztattak a szervezők.

A teljesítés nehézségét fokozza, hogy külső segítséget nem vehet senki sem igénybe. Azaz, a mindenki által elérhető boltokat, éttermeket, kempingeket használhatják, de minden ruhát, alvó alkalmatosságot maguknak kell a kerékpáron vinniük és az esetlegesen felmerülő technikai problémákat is tudniuk kell orvosolni.

A túrán a tájékozódás sem lesz egyértelmű. A nyomvonalat a navigációs eszközükre töltve kell boldogulniuk a résztvevőknek, semmilyen egyéb módon nem lesz jelölve, hogy merre kell menniük.

A túrázóknak minden csomagjukat magukkal kell cipelniük a kerékpárokon

Fotó: 123rf.com

Egy ilyen túra rengeteg szépséget is rejt magában. Itt önmagában a teljesítés a cél, így vetélytársak helyett bajtársként tekintenek egymásra az indulók. A teljesítménytúra lehetőséget ad arra, sőt, megköveteli, hogy mindenki a saját tempójában tekerjen.

Ahhoz persze, hogy az 1200 km-t a meghatározott szintidőn belül, azaz 10 nap alatt teljesíteni lehessen, nem szabad sokat lazsálni, de a legszebb csúcsokon pár fotó, a legjobb éttermekben pedig egy-egy finom ebéd vagy vacsora beleférhet az időbe.

Mint a szervezők írják, tökéletes kerékpár nem létezik erre a kihívásra. Bármivel el lehet indulni, megkötés ezzel kapcsolatban nincs, a terepviszonyokat tekintve viszont csak mountain bike-ok és gravel kerékpárok jöhetnek szóba.

A túra különlegessége, hogy az indulók GPS-alapú követőket kapnak, így a családtagok, barátok, szurkolók egy weboldalon élőben követhetik, merre haladnak éppen.