Erdei Bálint: Igyekeztünk előre menekülni az embert próbáló időszakban

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2022. február 17. 18:02

Optimistán néz 2022 elé, de tart is tőle a pandémia által kialakított új helyzet kihívásai miatt a Cityrama Utazási Iroda társtulajdonos-ügyvezetője, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány kuratóriumának tagja, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége alelnöke.

"A turizmus történetének talán két legnehezebb éve van mögöttünk, ami embert próbáló időszak volt lelkileg és gazdaságilag is. A túléléshez arra volt és van most is szükségünk, hogy alternatív tevékenységeket találjunk magunknak, hiszen a fő tevékenységünk és bevételi forrásunk, az utazásszervezés az elmúlt két évben vagy lehetetlen volt, vagy komoly akadályokba ütközött. 2020 márciusában gyorsan kellett nehéz döntéseket meghoznia minden vállalkozónak a cégek átszervezése, a működés újragondolása és a foglalkoztatás terén. Mi igyekeztünk előre menekülni, megpróbáltunk az addigi szervezett csoportos és egyéni utaztatói tevékenység helyett a személyszállításra fókuszálni köszönhetően annak, hogy saját gépjárműparkkal is rendelkezünk – foglalja össze Erdei Bálint a koronavírus-járvány által kialakított új helyzet kihívásait, amelyekkel cégvezetőként szembe kellett néznie.

Erdei Bálint: Egységes nemzetközi, de legalább európai szintű járványügyi szabályozásra lenne szükség ahhoz, hogy végre újrainduljon és tervezhető legyen a nemzetközi turizmus

Fotó: turizmus.com/Dombóvári Judit

Amikor látták, hogy a határokon nem lehet átjárni, kidolgoztak több belföldi programot, köztük a fővárosi könnyűzenei helyszíneket végigjáró Rock City Tourt is.Bár magyar utazók kevésbé igénylik a szervezett utazást, a buszos személyszállításra van igény, így új célcsoportokat, iskolákat, plébániákat, nyugdíjasklubokat szólítottak meg.Korábban naponta több garantált programjuk indult öt nyelven, most minden másnap délelőtt indítanak városnézést csak angolul. A szervezett csoportos beutaztatás újraindulása pedig még várat magára. „Messze vagyunk még a 2019-es teljesítménytől. Ráadásul általánossá vált, hogy mindenki későn foglal, szinte csak órákkal a program indulása előtt, emiatt nehezen tervezhető a működés” – teszi hozzá.

„Optimista vagyok 2022-őt tekintve, nagyon várom az újraindulást, de tartok is tőle” – mondja Erdei Bálint.  „Sokan elpártoltak az ágazattól, mert nem látnak jövőt a turizmusban, ráadásul jelentősen nőnek a bérigények. Komoly kihívások előtt állunk. Akkor kell majd magasabb fizetéseket adnunk, amikor még nem lesznek meg hozzá a bevételek” – osztotta meg a jövővel kapcsolatos aggodalmait. Mindemellett bízik benne, hogy rövidesen javul a helyzet.

Határozott álláspontja, nemcsak cégvezetőként, hanem MUISZ-alelnökként is, hogy a turizmus újraindulását jelentősen megkönnyítené, ha lenne egy egységes nemzetközi, de legalábbis uniós szabályozás, amely kimondaná, hogy aki kétszer vagy háromszor be van oltva, az szabadon utazhasson. A MUISZ egyébként a többi szakmai szervezettel összefogva mindent megpróbált a válságkezelés során, hogy segítse a szakma túlélést. Készítettek egy felmérést, mely szerint 80 százalékkal esett vissza a hazai utazási irodák forgalma 2020-ban. Ehhez képest 2021-ben volt már 2-3 biztató hónap.A turizmus újraindulása során különösen hasznos lehet a CheckINN online B2B piactér, üzleti partnerkereső, amelynek kialakításában aktívan részt vesz az MTSZA megbízásából. Ebben a tavaszra elkészülő szakmai adatbázisban könnyen és gyorsan megtalálhatják egymást a turizmus különböző alágazatainak szereplői.

A későbbi fejlesztések során a turisztikai szolgáltatókkal közvetlen kapcsolatban lévő vállalkozások is bekerülhetnek majd a rendszerbe. További cél, hogy legyen egy ehhez kapcsolódó minősítési rendszer is a jövőben – zárta gondolatait Erdei Bálint.

*

'21-re is lapot húztak címmel indított sorozatunkban meghatározó turisztikai vállalkozások és szervezetek vezetői beszélnek arról, miként élték meg 2021-ben a pandémia okozta, soha nem látott helyzetet. Milyen rejtett tartalékokat, szinte valószínűtlen megoldásokat kellett elővarázsolniuk a folytatáshoz? A sorozatban eddig megjelent cikkeket itt érheti el.