ETI összegző: tartalmas három év

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2018. október 31. 11:43

December elsején lesz három éve, hogy átvette az Express Travel International (ETI) budapesti irodájának vezetését Kerekes Gábor. Ebből az alkalomból beszélgettünk eredményekről és tervekről.

Nem a legszerencsésebb pillanatban került a „magyar ETI” élére…

Elődöm és a csapat, hála Istennek, kitűnő munkát végzett a piacra lépést követő másfél évben, így szilárd alapot és bejáratott munkafolyamatokat megörökölve fogtam neki a munkának.

Kétségtelen tény, hogy 2015-ben éppen egy hónappal a Sharm el Sheikh-i orosz repülőgép katasztrófája után neveztek ki az ETI magyarországi irodavezetőjének. Akkor nem volt túl biztató a helyzet, 2016-ra kifejezetten rosszak voltak a kilátásaink, a téli értékesítéseink minimális szintre estek vissza, az egyetlen téli járat törlésre került.

Kerekes Gábor

Fotó: ETI

A 2016-os év ugyanakkor meglepetést hozott, mivel sikerült megtartanunk az előző évi utasszámot. Mivel a mi forgalmunk nem csökkent, így úgymond „önhibánkon kívül”, de nagyon sok munkával és partnereink hathatós segítségével első ízben lettünk piacvezetők Magyarországon az egyiptomi charteres utak tekintetében. A dolog további érdekessége, hogy az összes többi európai ETI-leányvállalat forgalma is csökkent abban az évben.

Mi történt ezután?

A forgalom 2017-ben újra fellendülésnek indult, ráadásul jelentős ütemben. Tavaly már közel háromszor annyi utasunk volt, mint 2016-ban.

A tavalyi év sikereihez tartozik, hogy elindult az első charterünk Romániából, Kolozsvárról Hurghadára, amelyet jó darabig szintén Budapestről menedzseltük. Ez a járat 32 alkalommal tudott elrepülni úgy, hogy nem működött Romániában irodánk, egy remek kolléganő segített, majd vitte a projekt oroszlánrészét otthonról dolgozva.

A hazai piac vonatkozásában 2017-ben áttörést jelentett, hogy öt év kihagyás után elindult az első debreceni járatunk Hurghadára, amely a nyári főszezonban végig közlekedett.

Egy hotel a hurghadai kínálatból: Makadi Palace

Fotó: ETI

Ugyancsak elindult és végig közlekedett egy Sharm-el Sheikh-i járat is önállóan Budapestről. A kereslet jó része stabilan megmaradt a téli hónapokban is, így tavaly télen a menetrendszerinti Air Cairo-járatok helyeinek döntő részét az ETI töltötte meg. Helyettük idén március végétől már heti két ETI Hurghada-charter járt.

Milyen tervekkel vágtak neki az idei évnek?

A 2017-es adatok értékelése után óvatosan, de a növekedésben bizakodva terveztük meg a 2018-as kapacitásokat. Márciustól a fent említett menetrendszerinti járatokat felváltotta két saját hurghadai ETI-charter. Ez jó döntésnek bizonyult, mivel erősítette piaci pozíciónkat. Ez a két járat a mai napig is közlekedik.

Újdonság, hogy tavalyhoz képest a Sharm el Sheikh-i járatunk három hónappal hamarabb, már március 7-én elindult. Ez a járat most is közlekedik, és a télen is repülni fog. Ráadásul az előző évinél érzékelhetően magasabb árréssel sikerült a Sharm el Sheikh-i üdüléseket értékesíteni, mivel nőtt a kereslet a desztináció iránt.

További fontos újdonság volt az idén, hogy a magyar piacról elsőként sikerült közvetlen, köztes leszállás nélküli járatot indítanunk Marsa Alamra.

Érdekesség, hogy a Marsa Alam-i járat 95%-os töltéssel ment el, az összes magyarországi indulás járat esetében pedig bőven 90% feletti átlagos töltést értünk el. A Debrecen-Hurghada-járat is négy héttel korábban elindult idén, mint tavaly. Az ETI kelet-európai terjeszkedése jegyében a gép leszállt Bukarestben is. Debrecenből is jelentős növekedés volt, főleg a négy extra indulásnak köszönhetően.

Mi várható a téli szezonban?

Ezen a télen heti két járatunk lesz Hurghadára, pénteken és vasárnap, a vasárnapi visszafelé leszáll Ljubljanában. A két járatnak kiemelkedően jók az előfoglalási mutatói. Szerdánként továbbra is repülni fogunk Sharm-el Sheikh-re, január 3-ig biztosan visszük tovább. Számításaink szerint 400 utas utazhat velünk hetente a télen Egyiptomba.

Jövőre hogyan alakul a kínálat?

Partnereink visszajelzései alapján alakul a 2019-es program. A két jelenleg üzemelő hurghadai járat közül az egyik márciustól csak Ljubljanába közlekedik, de lesz helyette egy második közvetlen Budapest-Hurghada-járat, és júniustól jön egy harmadik. A sharmi járat megy végig, és tervezünk mellé még egyet júniustól.

Debrecenből 2019-ben egy kisebb géppel fogunk repülni, ellenben dobbantás nélkül, aminek örülni fognak az ottani utasok. Marsa Alamba a járatunk az ideinél három héttel korábban, vagyis június elejétől fog indulni. Ha minden jól alakul és tudjuk bővíteni a szállodakínálatot, főszezonban hetente 7 járatot tudunk majd üzemeltetni, ez 1100-1200 utast jelent.

Mi a helyzet a járatkésésekkel?

Bő 160 induló járatunk volt az idén Magyarországról, ezek közül számottevő késése csupán hatnak volt. Sajnos ezek közül négy egyetlen hónap alatt történt még a tavasszal.

A Fly Egypt légitársaságnak, amely a Sharmel Sheikh-i, a Debrecen-bukaresti és a két másik román járatot üzemelteti, csupán egyetlen jelentősebb késése volt egész évben. Az utaspanaszok döntő többsége a járatkésésekkel volt kapcsolatos, a szolgáltatást érintő megalapozott panasz szerencsére igen ritka, főleg a nagy volumen fényében.

A kereslet növekedésével párhuzamosan tudják-e növelni a szállodakínálatot?

Tény, hogy a saját tulajdonú Red Sea Hotelek közül a népszerűbbek gyorsan elkeltek. Nem volt érdemes kivárni a foglalással, mert a helyek jó része már az előfoglalási időszakban elfogyott.

Jövőre bővül a kínálat, mivel májusban átadják a lánchoz tartozó Grand Palace Hotelt és a Grand Marina Hotelt Hurghadán és további két létesítmény van majdnem átadásra kész állapotban Sahl Hasheesh üdülőkörzetben. Más színvonalas hotelekkel is leszerződtünk, hogy kielégítsük a növekvő keresletet, ezért érdemes számolni az ETI-vel akkor is, ha valaki nem Red Sea Hotelbe akar menni.

Hogy bírja az ETI kis létszámú budapesti csapata a rengeteg munkát? Mi a helyzet Romániában? Tudom, hogy személyesen is fontos Önnek a román piac is.

A csapat bővült, „mandátumom” elején 4-en voltunk, most heten dolgozunk az irodában. A fluktuáció kicsi, a hatékony munkavégzést segíti a kiemelkedően jó szakmai kapcsolat a viszonteladókkal.360 magyar irodának van idén foglalása nálunk, jelentősen bővült a kör és az egy partnerre jutó átlagértékesítés is nőtt.

A partnerek internetes oldalain történő foglalások aránya is emelkedik, és sokan foglalnak nemzetközi rendszereken is. Idén márciusban megnyílt a kolozsvári iroda, amelynek már az első évben a meglévő és sikeres (több mint 98%-os töltés idén) Kolozsvár-Hurghada mellé további két romániai indulású járatot sikerült üzembe állítania. Török Emőke irodavezető hatékony munkájának köszönhetően a 2018-as évben 2,5-szerese lesz az egy évvel korábbinak a romániai bővülés. A magyarországi utasszám-növekedés várhatóan 80% körül lesz 2017-hez képest, a bevétel ennél valamivel nagyobb arányban nő.

Nyitnak-e új desztinációk felé?

Vannak bátor tervek, amelyekről a közönség és a partnerhálózat megfelelő időben értesül majd. Azt érdemes tudni, hogy bécsi indulással már most is kínálunk török, spanyol, krétai, ciprusi, korfui és bulgáriai üdüléseket. A magyar ügynökök által foglalt utasok körülbelül 10-12%-a választ osztrák (vagy kisebb mértékben szlovák) indulást, a helyszíni szolgáltatások teljes mértékben megegyeznek bármely indulás esetén. A külföldről induló utasaink döntő többsége is egyiptomi üdülést választ.

Várható-e az utak drágulása jövőre?

Áraink mindig dinamikusan változnak, de azt kijelenthetem, hogy az előfoglalási árak vonzóak lesznek, ugyanakkor tükrözni fogják a minőséget. Érdemes élni az elfoglalás nyújtotta kedvezményekkel, hisz nagy a kereslet, a jó szállodák gyorsan fogynak.

Milyen az együttműködés a viszonteladókkal?

A partnerek munkáját ezúton is köszönjük, hiszen hozzájárultak ahhoz, hogy az ETI a piacvezető státuszát idén is megőrizze. Hogy a jutalékon felül is díjazzuk erőfeszítéseiket, értékesítési versenyt tervezünk indítani a közeljövőben ügynökeink részére. Az irodák kagylókat gyűjthetnek az eladott utak után, melyeket utazásra válthatnak be a kollégák, vagy kipótolhatják egy üdülés költségeit.

Tervezünk egy marketingtámogatási rendszert is, ETI- és Egyiptom-promóciók részleges finanszírozására, pályázati alapon. Fontosnak tartom kiemelni, hogy nálunk a jutalék- és a fizetési szabályok nem függnek a foglalás időszakától, mindig ugyanannyi a jutalék és a befizetendő előleg mértéke. Mivel a partnerek ismerik a terméket, bíznak benne és jól végzik a dolgukat, eddig nem volt nálunk félretájékoztatás miatti megalapozott panasz.

Hamarosan elkészül az ETI új katalógusa is, amit november 20-án mutatunk be Budapesten. Ezt követően a csapat országjárásra indul.