Európa elkerülését javasolja az amerikai külügyi tárca

Forrás: turizmus.com

 2016. március 24. 14:24

A keddi brüsszeli terrortámadás után az amerikai külügyminisztérium szokatlanul széles körű figyelmeztetést adott ki, minden Európába utazó számára – írja a CN Traveler. Az utazási tanács három hónapig érvényes.

A kettős merénylet fényében a dokumentum tovább növeli az utazók félelmeit, hiszen kilátásba helyezi, hogy hasonló támadásokra máshol is számítani kell. „A terrorista csoportok további, a közeli jövőben megvalósuló támadásokat szerveznek egész Európában, sporteseményeket, turisztikai látványosságokat, éttermeket és közlekedési eszközöket megcélozva” – áll a legfrissebb figyelmeztetésben.

Az amerikai kormány által ennyire széles körű és riasztó dokumentum megfogalmazás ugyan szokatlan, ám nem az USA az egyedüli ország, amely hasonlóképpen kéri meg lakosait utazási terveik megfontolására. Számos ország adott ki figyelmeztetést, például Ausztrália, amely Belgiumot a „különös óvatossággal látogatható” fokozatból a „gondolják át az utazás szükségességét” megfogalmazásra váltott.

De vajon hogy reagálnak minderre az utazók? Ilyen széles körű figyelmeztetés ugyan egyesek számára túl homályosnak és elnagyoltnak tűnhet, biztonsági szakértők szerint azonban a körülményekre való tekintettel szükséges. „Az Európát behálózó támadássorozat után megfontolatlannak tűnt volna kiemelni egyes országokat” – véli Edward Clark, az iJET International biztonsági tanácsadója. Az amerikai szervek nem beszélik le az állampolgárokat az utazásról, hanem arra kérik az amerikaiakat, hogy legyenek éberek a nyilvános helyszíneken és a tömegközlekedési eszközökön.

„Legyenek tisztában a közvetlen környezettel és kerüljék a zsúfolt helyeket. Legyenek különösen óvatosak a vallási ünnepeken, a nagy fesztiválokon és rendezvényeken” – szögezi le a figyelmeztetés. Ezt azonban jól ismerik mindazok, akik figyelemmel kísérik az utazási tanácsokat, amelyek egyre gyakrabban frissülnek az elmúlt fél év támadásai okán.  Más kérdés viszont, hogy ezek mennyire gyakorlatiasak és hasznosak – elvégre, hogyan tudják a látogatók elkerülni a tömeget? „Miközben a tömeget valóban nehéz kizárni a nyaralásból, jól meg kell fontolni, hova is állunk és miként csökkentjük sebezhetőségünket” – teszi hozzá Clark, aki azt is javasolja, hogy igyekezzenek olyan járatot foglalni, amelyik nem csúcsidőben közlekedik a repterek között.

A külügyi figyelmeztetés három hónap múlva, június 20-án jár le – épp a főszezon kezdetekor.