Európai Bíróság: EU-konform a légitársaságok állami támogatása a járvány idején

Forrás: turizmus.com

 2021. április 15. 12:27

Az Európai Bíróság a Ryanair által az Európai Bizottság ellen indított perekben kimondta, hogy a SAS skandináv légitársaság és a Finnair állami megsegítése nem ellentétes az európai uniós joggal.

Nem a Ryanairnek adott igazat az Európai Unió Bírósága, amely első fokon kimondta, hogy a svéd és a dán állam által a SAS skandináv légitársaságnak nyújtott, valamint a finn állam által a Finnairnek nyújtott támogatás is összhangban áll az európai uniós joggal (T-378/20., T-379/20. és T-388/20. sz. jogesetek).

Az Európai Bíróság ezzel első ízben ismerte el a koronavírus-járvány miatt egyedileg nyújtott állami támogatások jogszerűségét. Ezek a határozat szerint rendkívüli események okozta gazdasági károk kiegyenlítésére szolgálnak – tudósított a Tagesschau.de a dpa híre alapján.

Az Európai Bíróság a SAS légitársaság esetében hangsúlyozta, hogy az intézkedések arányosak voltak. Az, hogy a svéd és a dán állam csak ennek a légitársaságnak nyújtott segítséget, másnak nem, a bíróság felfogása szerint amiatt indokolt, hogy a SAS-nak ezekben az országokban sokkal nagyobb piaci részesedése van, mint versenytársainak.

A Finnair esetében azt állapította meg a bíróság, hogy egy esetleges fizetési kiesésnek jelentős hatása lett volna Finnország gazdasági életére. Az állami segítség mindkét esetben a kívánt cél elérésére volt alkalmas a bíróság szerint.

A Ryanair szerint a légitársaságok megsegítését a verseny tisztasága érdekében meg kellene tiltani

Fotó: Ryanair

A Ryanair azonnal bejelentette, hogy a határozatok ellen fellebbezést nyújt be az Európai Törvényszéken. Álláspontja szerint a tisztességtelen támogatásokat a verseny és az európai fogyasztók érdekében meg kell tiltani.

Az ír vállalat az elmúlt hónapokban 16 esetben emelt panaszt légitársaságoknak nyújtott állami segítségek miatt. Az első ügyben, februárban a svéd és a francia állam támogatása ellen beadott keresetét utasította el első fokon az Európai Bíróság.