Feketén szervezett buszos utakat egy nő Békés megyében

Forrás: turizmus.com

 2020. február 06. 18:59

A NAV munkatársai csípték el Békés megyében azt az utazásszervezőt, aki mindenféle engedély nélkül, saját szakállára szervezett buszos kirándulásokat.

A Békés megyei nő közösségi oldalán heti rendszerességgel hirdette egynapos buszos utazásait, melyekre bárki jelentkezhetett privát üzenetben. Négy revizor be is jelentkezett egy ilyen útra, és végig gyűjtötték az adatokat. A túra végén bekapcsolódtak az akcióba a pénzügyőrök is, akik az első leszállóhelyen megállították a buszt, és megkezdték az ellenőrzést – írja a beol.hu.

2015 óta folyt az illegális utazásszervezés

Fotó: 123rf.com

Az utazást szervező azt mondta a pénzügyőröknek, hogy egy baráti társaság utazik a buszon, nem szervezett útról van szó. Ekkor a buszon lévő revizorok is felfedték kilétüket, a szervező pedig csak ekkor szembesült azzal, hogy a „baráti” társaságnak nevezett személyek között ott ülnek a NAV munkatársai is.

Az ellenőrzés bebizonyította, hogy a nő 2015 óta rendszeresen szervezett buszos utakat úgy, hogy erre engedélye, adószáma nem volt, továbbá az ebből származó jövedelme után adóbevallást sem adott be és adót sem fizetett. Mivel az utazásszervezést „feketén” végezte, ezért nem rendelkezett az előírt vagyoni biztosítékkal és az utasok javára szóló kötelező biztosítással sem. Az utazók egy esetleges káreseménykor semmiféle kártérítésre, vagy külföldi útjaik esetén hazaszállításukra sem számíthattak volna.

Adószám nélkül végzett tevékenység miatt az adózók egymillió forintig terjedő mulasztási bírsággal büntethetők. A meg nem fizetett adót a NAV évekre visszamenőleg is megállapíthatja, amit akár 200 százalékos mulasztási bírsággal együtt kell megfizetni.