Fine dininggal, ötórai teával és whiskyvel ünnepel a 100 éves British Airways

Forrás: turizmus.com

 2019. május 21. 10:34

Fine dining gasztronómiával és különleges, érlelt whiskyvel teszi emlékezetessé utasai számára megalakulásának 100. évfordulóját a British Airways.

A csúcsgasztronómia igénybe vétele nem újkeletű a légitársaság gyakorlatában, hiszen már a harmincas években is kitűnő ínyenc fogásokkal kényeztették az utazóközönséget. Homár, tölgyfán füstölt kacsamell, különleges sonkák, nyelvek, libamáj pástétom, orosz saláta, banana split, őszibarackos melba – ezek mind szerepeltek akkor az első osztályon repülő utasok étlapján – írja az expressen.se svéd lap.

A tálalás, a terítés mindig legalább olyan fontos volt, mint maga az élelmiszer. 1960-tól a 80-as évekig fehér lenvászon takarta az asztalokat, az ital kristályüvegben érkezett, a fogásokat ezüst tálcákon szolgálták fel.

A 80-as években a La Brasserie típusú vendéglátást vezették be a hosszú távú járatokon. A 90-es évek elején a világ legjobb szállodáinak vendégszakácsai kaptak lehetőséget tudásuk bizonyítására a British Airways konyhájában.

Az ételek íze más a levegőben. A British Airways által végzett vizsgálatok szerint az ízlelőbimbókat meglepi a kabin száraz levegője, újabban ezt is figyelembe veszik az étel elkészítésekor.

"A gasztronómia mindig fontos volt a British Airways számára. Cateringfilozófiánk az, hogy utasainknak a séfek produkciója az utazási élmény kiemelkedő részévé kell hogy válniuk, és később is emlékezniük kell a felszolgált fogásokra" – véli Andrew Rusk cateringvezető.

Az első osztályon utazók – és nemcsak most, a 100 éves jubileum alkalmából – élvezhetik az ínyenc szendvicseket, a grillezett édesköményt vagy a sáfrányos vajszószt.

Ezekben a hordókban érlelik a British Airways születésnapi whiskyjét

Fotó: British Airways

A British Airways – tisztelve a hagyományokat – a klasszikus ötórai teát is feleleveníti. Az idei év újdonsága a Do & Co vendéglátóipari cég bevonása a légitársaság kulináris birodalmába. A jubileumi ünnepségek már javában tartanak, ennek része például – a gasztronómián túl – egy nagyszabású márkakampány, Nagy-Britannia hírességeinek, Oscar-díjas művészeinek és zenészeinek részvételével, Olivia Colmantől Gary Oldmanig.

A 100. évforduló alkalmából egy különleges whisky is készül az InchDairnie skót főzdében. Aki megkóstolná az italt, annak 2031-ig várnia kell, ugyanis addig tölgyfahordóban érlelik a nedűt. 12 év után 300 üveget palackoznak le, az italt kizárólag a BA járatain lehet majd megkóstolni.