Fókuszban a közlekedést fejlesztő projektek

Forrás: turizmus.com

 2015. április 29. 16:13

Elfogadta az önkormányzat 2019-ig szóló gazdasági programját a Fővárosi Közgyűlés április 29-i ülésén.

Az előterjesztés szerint a várhatóan megkezdődő, illetve megvalósuló fejlesztések terén szükségképpen túlsúlyban vannak a közlekedési projektek, mert ezen a területen a legszembeötlőbb a lemaradás. Mivel egyre kevesebb saját forrás jut a fejlesztésekre, a ciklus legfőbb fejlesztéseinek kereteit a 2015 márciusában elfogadott kormányhatározat teremti meg, amely mintegy 340 milliárd forint új fejlesztés finanszírozási hátterét biztosítja.

A ciklus legfontosabb fejlesztési projektje a 3-as metróvonal rekonstrukciója, illetve a metrókocsik felújítása. Előbbi uniós forrásból, utóbbi hitelből valósulhat meg.

A ciklusban uniós forrásból megvalósítandó közlekedési fejlesztések a közösségi közlekedésre irányulnak: az 1-es villamos meghosszabbítása Kelenföldig, valamint a vonal északi végében is, kötött pályás közlekedési lehetőség a Keleti pályaudvar és Újpalota között, továbbá a Kelenföld és Őrmező között megvalósítandó intermodális fejlesztések mind hozzájárulhatnak a közösségi közlekedés magasabb színvonalához és a belvárosra irányuló autóforgalom csökkenéséhez.

Az árvízvédelmi, vízminőség-javító és szennyvízelvezetéshez kapcsolódó projektek mellett a hulladékgazdálkodási, hulladékhasznosítási projekteké lesz a főszerep a ciklusban.

A program szerint a Margitsziget integrált, magas szintű fejlesztése mellett a ciklus egyik kiemelkedő jelentőségű beruházása lesz a Mesepark és a Pannon Park projekt. Mindkettő szervesen kapcsolódik a Városliget térségében tervezett nagy állami fejlesztéshez, a Liget Budapest programhoz.

A főváros egyébként huszonnégy milliárd forintos támogatást kap az ezévi központi költségvetésből a közösségi közlekedés finanszírozásához.

A vissza nem térítendő támogatás formájában közösségi közlekedési személyszállítási közszolgáltatások megrendelésére és a megrendelt közszolgáltatások bevétellel nem fedezett indokolt költségeinek, valamint a BKK Zrt. helyi közösségi közlekedés működtetésével kapcsolatos költségek ellentételezésére használható fel.