Furcsa helyzetbe hozta a British Airwayst a pilótasztrájk lefújása

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 19. 10:05

Lefújta a szeptember 27-ére tervezett pilótasztrájkot a BALPA szakszervezet. A British Airways azonban már törölte aznapra tervezett járatait, és átfoglalta utasai jegyét.

A British Airways pilótáinak nagy részét tömörítő BALPA szakszervezet indoklása szerint a sztrájk első két napján a pilóták megfelelően demonstrálták erejüket és elszántságukat a munkáltató felé. A harmadik napra ezért annak ellenére sincs szükség, hogy a British Airways továbbra sem jutott megegyezésre a szakszervezettel a pilóták javadalmazása ügyében.

A BALPA szóvivője szerint utasok joggal várják, hogy a pilóták a légitársaság leállása nélkül oldják meg a vitájukat a munkáltatóval – számol be az Airportal.hu.

A British Airways az utasoknak fizetendő kártérítést akarta elkerülni

Fotó: unsplash.com

A sztrájk lefújásával szokatlan helyzet állt elő: a járatok el tudnának indulni 27-én, azonban szinte üresen, hiszen a British Airways az utasokat már átfoglalta más légitársaságok járataira vagy más dátumokra, vagy pedig visszatérítette számukra a jegyárat.

A British Airways szóvivője szerda este még nem tudta megmondani, a légitársaság hogyan kezeli a váratlanul előállt helyzetet. Ha a gépek utasok nélkül indulnának el aznap, az még nagyobb pluszköltséget jelentene a légitársaságnak, mintha a pilóták tényleg sztrájkolnának.

Az érdekképviselet számításai szerint a sztrájk naponta 40 millió fontjába került a légitársaságnak, amely annak ellenére nem fogadta el a béremelési javaslatot, hogy a munkáltató és a BALPA ajánlata között mindössze 5 millió font volt a különbség.