Giro d’Italia: itt lesznek forgalomkorlátozások a hazai utakon péntektől

Forrás: MTI/turizmus.com

 2022. május 06. 08:15

Május 6-8. között hazánkban rendezik a 2022-es Giro d’Italia nyitószakaszait, a verseny ideje alatt péntektől vasárnapig parkolási tilalmakra, forgalomkorlátozásokra és útlezárásokra számíthat a hazai lakosság.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint a háromnapos esemény ideje alatt a verseny útvonalán több órányi teljes útlezárások lesznek pénteken a Budapest–Székesfehérvár–Visegrád-útvonalon, szombaton Budapest belvárosában, míg vasárnap a Kaposvár–Nagykanizsa–Balatonfüred útvonalon.

A verseny előírásai szerint már majdnem három órával a kerékpárosok érkezése előtt le kell zárni az érintett szakaszokat. A Magyar Közút arra kéri a lakosságot, aki teheti, kerülje a Giro útvonalának térségét a hétvégén, de az érdeklődőknek is érdemes számolniuk azzal, hogy a rajtnál és a célnál a parkolás is több időt vehet igénybe.

A cég az alábbi változásokra hívja fel a figyelmet:

  • Visegrádon a befutó helyszínét csak gyalogosan lehet megközelíteni, ami a komptól számítva egy órát is igénybe vehet.
  • A 71-es főúti versenyszakaszokat érdemes a Balatoni Bringakörön megközelíteni.
  • Pénteken Budapestről Dunaújváros, illetve Székesfehérvár, valamint Szentendre irányában a szokásosnál is nagyobb torlódásra kell számítani. Ezen a napon az M0-s autóút déli szakaszán egyes csomóponti ágakat is lezárnak, ami szintén torlódást okozhat.
  • Budapestről Nagymarosra különvonat közlekedik pénteken, ahonnan komp viszi át a nézőket Visegrádra. A komp gépjárműveket nem szállít a befutót megelőző időszakban.
  • Tihanyba vasárnap a komp szintén csak nézőket szállít a versenyt megelőzően.
  • Pénteken Budapesten, vasárnap Kaposváron a verseny útvonalán már 10 órától megkezdődnek az útlezárások. Ezek idején az M1-es és M7-es autópálya egyes szakaszai terelőútként is üzemelnek.

 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy még indulás előtt tájékozódjanak a Giro versenyszakaszait érintően az ideiglenes korlátozásokhoz kapcsolódó forgalmi helyzetről az Útinformtól. De érdemes igénybe venni navigációs, illetve közösségi autós alkalmazást is az optimális útvonal megtervezéséhez.

 

Erre készüljön Budapesten

A kerékpárverseny előkészületei és futamai miatt a fővárosban jelentős forgalomkorlátozásra kell számítani pénteken a délelőtti órákban és szombaton egész nap – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A verseny útvonalát teljesen lezárják, ezért hosszabb ideig nem lehet majd közlekedni a Hősök tere környékén és a Dózsa György úton. Pénteken az Andrássy út–József Attila utca útvonalon, a Szabadság hídon és a Műegyetem rakparton, valamint a Budafoki út–6-os út kivezető szakaszán, szombaton pedig az Andrássy út–Izabella utca–Ferdinánd híd útvonalon, valamint a Váci út belső szakaszán, a pesti alsó rakparton a Garibaldi utca és a Jászai Mari tér között, a Margit hídon, továbbá a Fő utcában és a Várba vezető Hunyadi János úton lesz forgalomkorlátozás.

Frissítés: A BKK tájékoztatása szerint péntek reggeltől lezárják a Hősök terét, a Kós Károly sétányt és az Olof Palme sétányt, a Dózsa György utat a Városligeti fasor és a Podmaniczky utca között, és az Andrássy utat a Hősök tere és a Bajza utca között.

10 órakor lezárják a verseny útvonalát, azaz az Andrássy út-József Attila utca-Apáczai Csere János utca-Belgrád rakpart-Fővám tér-Szabadság híd-Szent Gellért tér-Műegyetem rakpart-Pázmány Péter sétány-Dombóvári út-Budafoki út-Hunyadi János út-6-os főút kivezető szakaszát.

Körülbelül 12.10 és 13.00 között, a mezőny áthaladásakor, 15-20 percig a keresztirányú forgalom sem haladhat át, a csomópontokon gyalog sem lehet átjutni. Ebben az időszakban számos busz és trolibusz (7, 9, 33, 133E, 70, 72M, 73, 76, 78, 103, 105, 15, 115, 138, 178) módosított rend szerint közlekedik.

Az Andrássy út-József Attila utca-Bajcsy-Zsilinszky út csomópont lezárása idején az M3-as metrópótló buszok mindkét irányból visszafordulnak a csomópont előtt.

Az Oktogon lezárása idején a 4-es és a 6-os villamosok a dél-budai végállomások és a Blaha Lujza tér, illetve a Széll Kálmán tér és az Oktogon között közlekednek.

Délelőttől a 20E autóbusz a Hősök tere helyett az Ötvenhatosok terén áll meg, a 30-as, 30A, a 230-as busz és a 79M trolibusz nem érinti a Benczúr utca és a Hősök tere megállót, a 75-ös trolibusz pedig a Zichy Géza utca és a Hősök tere közötti megállóhelyeket. A 105-ös és a 178-as busz a Hősök tere és a Március 15. tér között a Bajcsy-Zsilinszky út és a Podmaniczky utca érintésével jár.

A József Attila utca, az Apáczai Csere János utca és a Szabadság híd lezárása idején, 10 és 13 óra között a 15-ös és a 115-ös autóbuszokat elterelik, a 47-es és a 49-es villamosok pedig csak Budán járnak, a Deák Ferenc tér helyett a Döbrentei térre. A 133E autóbusz Nagytétény felé a Budafoki út helyett a Bartók Béla úton és a Fehérvári úton jár, nem érinti a Budafoki út-Karinthy Frigyes út és az Építész utca közötti megállókat.

A pénteki első versenyszakaszra (Budapest–Visegrád) vonatkozó forgalmi korlátozásokat és lezárásokat az alábbi térkép mutatja.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlése szerint  a lezárások és a megállni tilos korlátozás érinti az I., a II., az V., a VI., a IX., a XI., a XIII., a XIV. és a XXII. kerületet. A police.hu-n a Giro d'Italia kerékpárverseny eseményei kapcsán önálló menüpontot hoztak létre, ahol elérhetőek az aktuális forgalomkorlátozásokról szóló közleményeik is.

További információk a Nagy Rajtról itt találhatók.