Gleccserek és borvidékek közt

Forrás: turizmus.com

 2016. április 06. 16:03

Új túraútvonalakat, valamint Stájerország, Ausztria zöld szíve idei újdonságait mutatták be a sajtónak az osztrák tartomány turisztikai szakemberei az Österreich Werbung április 5-i tájékoztatóján.

A rendezvényen és az azt követő vacsorán, az ÉS Bisztróban a Stájerországi Idegenforgalmi Hivatal (Steiermark Tourismus GmbH) képviseletében Erich Neuhold hivatalvezető a régió legfontosabb 2015-ös eredményeiről is beszélt.

A szabad- és ünnepnapok kedvező eloszlásának köszönhetően a tartomány vendégforgalmában tavaly tavasszal növekedést sikerült elérni, egyértelműen július volt a legerősebb nyári hónap 6,1 százalékos növekedéssel a vendégéjszakák terén, és a szeptember volt a legkiemelkedőbb, amely 6,4 százalékos növekedéssel járult hozzá a nyári szezon nagyszerű eredményeihez.  S bár a magyar vendégszámok terén nyáron csökkenés történt (a vendégérkezések –0,4 százalékkal, a vendégéjszakák –8,7 százalékkal lettek kevesebbek), a szakemberek bizakodóan mutatták be Stájerország újdonságait.

 

„A gleccsertől a borig” túraútvonal

Ezen a valamennyi stájer régiót érintő, összesen 950 kilométer hosszú és 60 szakaszból álló vadonatúj túraútvonalon számtalan természeti és kulturális látnivaló, valamint kulináris élmény vár a kirándulókra. Útközben elhaladunk például a Dachstein, a Gesäuse és a Hochschwab impozáns hegyvonulatai mellett, érintünk olyan látnivalókat, mint a világ legnagyobb kolostori könyvtára az admonti bencés apátságban, vagy a világörökséghez tartozó Semmering-vasút, az út lezárásaként pedig eljutunk a források birodalmába, a stájer termálvidékre.

A Dachstein-gleccsert a Stájerország déli és keleti tájain fekvő borvidékekkel összekötő felfedezőtúra egy északi és egy déli útvonalon is bejárható. A túraútvonal kiindulópontja 2700 méteres magasságban, a Dachstein-gleccsernél található. Az első szakasz az örök jég és hó birodalmán át vezet, majd a két útvonal különválik egymástól Bad Radkersburg, valamint a Dél-Stájerországban található Leibnitz települése felé. Néhány kitérőt is beleszámítva a két útvonal együttesen adja ki a 950 kilométeres hosszúságot. Mindkét útvonal csaknem minden pontján lehetőség van elkezdeni vagy befejezni a túrázást. Így egészen pontosan az erőnlétünkhöz és az érdeklődési körünkhöz igazíthatjuk a felfedezőtúrát. www.steiermark.com/wandern

 

Stájer Borvidék Kerékpártúra

A tartomány régi kedvencnek számít a kerékpárosok körében, legújabb kínálata a Stájer Borvidék Kerékpártúra (Weinland Steiermark Radtour), amely 403 kilométer hosszan, összesen 8 szakaszon át kanyarog – jól kitáblázott tartományi és körzeti kerékpárutakon – a tartomány szlovén határhoz közeli keleti és déli részein, és kínál nagyszerű lehetőséget az itt található almáskertek, sütőtökföldek és ártéri erdők, valamint termálfürdők és wellnesshotelek megismeréséhez. Emellett számtalan történelmi emlék, várak és kastélyok, valamint a modern építészet remekei is felfedezésre várnak. A kerékpártúra főszereplői egyértelműen a szőlőskertek és az innen származó termékek, de nem kizárólag. A St. Ruprecht an der Raab és Hartberg közötti szakasz „bor és alma”, a Hartberg és Bad Radkersburg közötti „bor és termálvíz” mottóval várja a kerékpárosokat. Bad Radkersburgtól Deutschlandsbergig „bor és tökmagolaj”, míg Deutschlandsbergtől Grazon át St. Ruprecht an der Raabig „bor és kultúra” címszóval fedezhetjük fel a környéket. A Stájer Borvidék Kerékpártúra szakaszokra is osztható: útközben több mint 30 pályaudvar kínál lehetőséget arra, hogy gyorsan és kényelmesen visszatérjünk a kiindulópontra. www.steiermark.com/rad

 

Új stájer túraapplikáció 2400 túraútvonallal

Az új „Steiermark Touren” (Stájer túrák) alkalmazás (Android és iOS rendszerre egyaránt) megmutatja a legszebb – összesen 2400 – túraútvonalat, amelyek Ausztria zöld szívén keresztül vezetnek. Az egyes szakaszok hosszúságának, időtartamának és szintkülönbségének részletes leírása mellett természetesen a közeli kirándulóhelyeket és útba eső vendéglátóegységeket is jelöli az alkalmazás.

Különösen jól jön, hogy a teljes képernyős módozatban megtekintett térkép a nagy felbontásnak köszönhetően tökéletes tájékozódást tesz lehetővé – akár otthon a tervezésnél vagy a helyszínen, túra közben. Az alkalmazás csak azokat a túrákat jeleníti meg, amelyek megfelelnek egy bizonyos minőségi követelménynek (képek minősége, szöveges bejegyzések, linkek). A túrákat részletes információk (hosszúság, időtartam, nehézségi fok, emelkedő és lejtő méterben, közösségi értékelések, megközelítés, részletes szakaszleírások stb. ) segítségével mutatják be.

 

 

 

Új via ferrata ösvény Ramsau am Dachsteinban

Ramsau am Dachstein a via ferrata bölcsőjének számít: több mint 170 évvel ezelőtt a Dachsteinon alakították ki az Alpok első via ferrata ösvényét. A Silberkar-szurdokban az elmúlt évben adták át a Rosina via ferrata ösvényt és ezzel a Ramsau am Dachstein régió 19. via ferrata útvonalát. A via ferrata útvonalat közvetlenül a Silberkar-szurdokban található patak mentén alakították ki. A szintén a szurdokban található Hias és Siega via ferrata ösvényekkel összehasonlítva az új via ferrata útvonal a legnehezebb (nehézségi fok C és D), de igazán egyedülálló kilátást kínál a vadregényes szurdokra és a környező hegyekre. A via ferrata ösvény kiindulópontjához egy kötélhídon kell átkelnünk, amely a robajló patak fölött vezet át. www.ramsau.com