Hajóbaleset: megrendült, és nyugalomra int a szakma

Szerző: Fucskó Hajnalka - Németh Andrea - Wagner Zsuzsa

Forrás: turizmus.com

 2019. május 30. 15:56

A MABEUSZ, a MUISZ és az MTÜ egyaránt megrendülését fejezte ki a Dunán történt tragikus hajóbaleset kapcsán. A beutaztató irodák szerint a szakma most a legtöbbet pozitív kommunikációval tehet.

A Magyar Beutaztatók Szövetsége lapunkhoz eljuttatott közleményében mély megrendültségét és részvétét fejezi ki a Dunán történt tragikus hajóbaleset áldozatai hozzátartozóinak.

A szövetség reméli, hogy mihamarabb fény derül az összes, a balesetet befolyásoló tényezőre. Mint írják, ami szerda este történt, az egy sajnálatos közlekedési baleset, ahol a mentés azonnal megkezdődött a baleset pillanatában, valamint a rendőrség is megkezdte a körülmények kivizsgálását.

 

Beutaztatók: a budapesti hajózás biztonságos

A közlemény így folytatódik: „Ezúton szeretnénk partnereinket, a külföldi utazási irodákat, rendezvényszervezőket arról tájékoztatni, hogy Budapesten a dunai hajózás teljes mértékben biztonságos, a hajós társaságok betartanak minden a vízi közlekedésben előírt rendeletet, szabályozást. Budapest UNESCO világörökséghez tartozó part menti panorámája a vízről élvezhető leginkább, ezt a látványt a hozzánk érkező turisták nem hagyhatják ki programjaikból. Fontosnak tartunk mindenkit megnyugtatni, hogy a hajózási programok a továbbiakban is indulnak a városnéző turisták maximális biztonságának garantálása mellett" – zárul a szövetség közleménye.

Egy megemlékező virágot dob a Margit hídról a Dunába, a vízben az elsüllyedt Hableány turistahajó vizsgálatában részt vevő hajó

Fotó: MTI / Mohai Balázs

Lázár Judit, a Magyar Beutaztatók Szövetségének elnöke megkeresésünkre elmondta: sajnos nemcsak a távol-keleti vendégek részéről folyamatosak a lemondások – akik körében egyébként rendkívül népszerűek a hajós városnézések –, hanem minden más piacról is. Ezek egyelőre csak a hajós programokra vonatkoznak, nem egész Budapestre.

A szakember a beutazó turizmus érdekében azt tartaná célravezetőnek, hogy minden fórumon hangozzék el: Budapest turizmusa és a dunai hajózás biztonságos, az esetből, amely sok szerencsétlen véletlen együttállásnak következménye, nem szabad következtetéseket levonni a tejes budapesti hajós turizmusra.

Ugyanakkor fontosnak tartanák, hogy a hatóságok és a Magyar Turisztikai Ügynökség is mihamarabb adjon ki közleményt, amellyel valamelyest megnyugtatnák a piacot.

Az MTÜ rövid közleménye időközben megérkezett szerkesztőségünkbe, ebben a társaság részvétét fejezi ki a tragikus dunai hajós balesetben elhunytak hozzátartozóinak.

Mint írják: "A legfontosabb kérdés ezekben a nehéz pillanatokban a túlélők felkutatása, ezért a magyar hatóságok minden lehetséges erőfeszítést megtesznek. Gondolatainkban és imáinkban a tragédiában érintettek hozzátartozóival és Dél-Korea népével vagyunk ezekben a nehéz órákban."

Pánikkeltés helyett a küldőpiacok megnyugtatására van szükség, hogy a dunai hajózás biztonságos

Fotó: Pixabay

A Magyar Utazási Irodák Szövetségének tagjait mélyen megrázták a történtek, magyar utazási irodák ugyanakkor nem érintettek a tragikus hajóbalesetben – mondta el a MUISZ alelnöke. Drégely Ágnestől megtudtuk, a koreai csoportok esetében prágai és bécsi irodákból érkeznek a magyarországi szolgáltatásokra a megrendelések, amelyeket Budapesten élő koreai idegenvezetők bonyolítanak le.

A dunai sétahajózás hosszú évek óta jól működő, kedvelt és biztonságos programja a budapesti turizmusnak, és emberemlékezet óta nem történt baleset a hajókkal – hangsúlyozta a szakember. Egyben megerősítette, hogy a súlyos tragédia után a beutaztató irodák igyekeznek megnyugtatni pozitív kommunikációval külföldi partnereiket.

 

Megjósolhatatlan a visszaesés mértéke

Több hajótársasággal is beszéltünk, amelyek név nélkül annyit mondtak, a baleset nyomán sorra érkeznek hozzájuk a lemondások, és most még beláthatatlan, milyen visszaesést fog ez a piacon okozni. Különösen, hogy – mint egyikük elmondta – a sétahajózáson részt vevő turisták 60-70 százaléka távol-keleti. Meg nem erősített információink szerint a budapesti korai és kínai nagykövetség egyaránt felszólította az itt élő, idegenvezetéssel foglalkozó állampolgárait, hogy egyelőre ne szervezzenek sétahajózást.

Osztja a hajótársaságok véleményét Békássy Tamás, a balesetben érintett Viking Sigyn szállodahajó 170-180 utasának budapesti programját szervező Budapest Welcome Touristic ügyvezetője is. Szavai szerint nem lehet megjósolni, hogyan fogja befolyásolni a baleset az idei nyári forgalmat, mivel hasonlóra belátható időn belül nem volt példa. Arra a kérdésünkre, hogy a szállodahajók üzemeltetői információi szerint mennyire tartják biztonságosnak a budapesti körülményeket, azt válaszolta: a hajózásnak pontosan olyan forgalmi szabályai vannak, mint a közúti közlekedésnek, a most folyó vizsgálat fogja kideríteni, milyen mulasztás történt.

Az utazási iroda a csütörtöki napon négy szállodahajó utasainak programját szervezi, ezek mind utasváltó hajók, és már itt tartózkodnak Budapesten, fennakadással nem számolnak.

A balesetben érintett Viking Sigyn szállodahajó üzemeltető, a Viking River Cruises egyelőre csak annyit nyilatkozott az ügyben, hogy nincsenek svájci sérültek, és együttműködnek a magyar hatóságokkal. A hajótársaság sajtóirodájának csütörtökön délben elküldött levelünkre lapzártánkig nem érkezett válasz.

 

Négy év alatt dupláztak a koreai turisták

Dél-Korea Magyarország egyik feltörekvő piaca. Bár közvetlen járat nem közlekedik a két ország között, átszállással körülbelül 60 ezer dél-koreai utas fordul meg évente a ferihegyi repülőtéren – közölte lapunkkal Hardy Mihály szóvivő.

A KSH adatai szerint 2014 és 2018 között megduplázódott a dél-koreai turistaforgalom Magyarországon. Négy év alatt a vendégek száma mintegy 90 ezerről 160 ezer fölé emelkedett, míg az általuk eltöltött vendégéjszakáké 111 ezerről 223 ezerre nőtt. 2019 első negyedévében folytatódott a pozitív tendencia, a vendégek számában 12,7%-os, a vendégéjszakák számában 14,7%-os növekedéssel. A dél-koreai turisták átlagosan 3 éjszakát töltenek el Magyarországon, a tavalyi 223 ezer vendégéjből 180 ezer Budapesten realizálódott.

A koreai vendégforgalom alakulása Magyarországon

 

Forrás: KSH

A határforgalomról annyit lehet tudni, hogy a schengeni külső határokon (Horvátország, Ukrajna, Szerbia és Románia felől) tavaly 67 ezren léptek be. Ebben a számban benne van persze a nemzetközi forgalmú repülőtereinken (döntően a Liszt Ferenc repülőtéren) belépő tavaly már 51 ezer koreai utas. Budapest után a legnagyobb külső forgalom a horvát határszakaszon jelent meg.

A szálláshelyi és a határstatisztikák összevetéséből Probáld Ákos turisztikai statisztikai szakértő szerint az a következtetés adódik, hogy viszonylag jelentős a schengeni belső határokon Ausztrián (Bécs), vagy Szlovákián (Pozsony) keresztül érkezők száma.