Hétfőtől szerdáig sztrájkolnak az Eurowings német pilótái

Forrás: turizmus.com

 2022. október 16. 16:40

Az Eurowings Germany pilótáit képviselő szakszervezet október 17-re virradóan éjféltől egészen október 19. szerda éjfélig tartó sztrájkot hirdetett. A munkabeszüntetés a Lufthansa-csoporthoz tartozó low-cost légitársaság hétfői budapesti járatainak nagy részét is érinti.

A Vereinigung Cockpit (VC) pilóta-szakszervezet által szervezett sztrájk a Budapest Airport járatinformációs rendszerének adatai szerint a Eurowings hat hétfői budapesti járatából ötöt érint: mindössze egy, a reggeli stuttgarti járatpár (EW2780/2781) közlekedik. A Eurowings a hétfői menetrendet vasárnap kora reggel tette közzé, a keddi és szerdai járattörlésekről későbbre ígért tájékoztatást - írja az Airportal.

Törölték a 7:55-kor Hamburgból (EW7784), a 8:25-kor Kölnből (EW788), a 8:40-kor és 19:40-kor Düsseldorfból (EW9784 és EW9782), valamint a 20:50-kor Stuttgartból (EW2784) a Liszt Ferenc reptérre érkező járatokat, valamint ezek visszaúti párjait.

A légitársaság közlése szerint a munkabeszüntetés “csak” a Eurowings Germany által üzemeltetett járatokat érinti, a Eurowings Europe által üzemeltetett járatokat nem. A Frankfurtból és Münchenből közlekedő Eurowings Discover szintén nem érintett a sztrájkfelhívásban. A cég közleménye kitér arra, hogy sajnálja az utasoknak okozott kellemetlenségeket, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető legkisebbre csökkentse a sztrájk hatásait.

A Eurowings hat hétfői budapesti járatából ötöt érint a sztrájk: mindössze egy, a reggeli stuttgarti járatpár közlekedik

Fotó: evrenkalinbacak/123RF.COM

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Eurowings pilótái október elején már egyszer sztrájkba léptek, akkor szintén több száz járatot töröltek, köztük a budapestieket is. A sztrájkkal igyekeznek nyomást gyakorolni a munkáltatóra a bérrendezésről és a munkakörülmények javításáról folytatott, de több tárgyalási forduló után megrekedt tárgyalásokon.

A légitársaság vezetése arra figyelmeztetett, hogy a háromnapos sztrájk nemcsak pilóta, hanem más munkahelyeket is kockára tesz a vállalatnál, a szakszervezet követelése pedig a légitársaság fenntarthatóságát és létét is fenyegeti.