Júniusban több mint 3,5 millió percet késtek az európai légtérben repülő járatok

Forrás: turizmus.com

 2023. július 13. 10:59

Az Eurocontrol júniusban a kontinens légterében közlekedő összesen több mint 960 ezer járat esetében átlagosan 3,7 perces késést regisztrált. Ez az eredmény azonos a 2019-es adatokkal, és bár javulás tapasztalható az előző évhez képest, a légitársaságok továbbra is elégedetlenek.

Az Eurocontrol közleménye szerint jól indult a nyár az európai légiforgalom és a légiutasok számára. Júniusban 960 298 járat közlekedett a kontinens légterében, ez a tavalyi év hatodik hónapjához viszonyítva 7 százalékos növekedést jelent, míg a járvány előttinél, a 2019. júniusinál 8 százalékkal kevesebb – írta meg az AIRportál.

Azonban Európa több részén a járatok száma már meghaladta a 2019-es hatodik havi adatot, sőt egyes dél-európai légterekben 15 százalékos növekedést regisztráltak ahhoz képest.

Az Európa légterében júniusban közlekedő 960 ezer járat összesen 3.585.029 perc légiforgalmi áramlásszervezéshez (ATFM) kapcsolódó késést szenvedett el, ami egyenként átlagosan 3,7 perces késésnek felel meg.

Az egy járatra jutó késés idén júniusban 3,7 perc volt

Fotó: 123rf.com

 

Ez a mutató megegyezik 2019 azonos időszakáéval, a tavalyi év júniusához képest viszont 8 százalékos javulást mutat: 2022-ben a kevesebb, 894 ezer járat még ennél több, 3 millió 624 ezer perc késést hozott össze, így egy járatra vetítve átlagosan 4,1 percet tett ki.

A késéseket annak ellenére sikerült csökkenteni, hogy a múlt hónapban az időjárási viszonyok 50 százalékkal több késést okoztak, mint 2022 júniusában. Ugyanis az útvonalon tapasztalt időjárási viszonyok miatti, például a zivatarok elkerüléséből eredő késés is az ATFM-késésekhez számolódik. Emellett Európa legforgalmasabb légtereiben egy nagyszabású légi hadgyakorlat zajlott több héten át júniusban, valamint az ukrajnai háború miatt a légtér egy része nem használható, emiatt több helyen is megnövekedett a forgalom.

A közlemény ugyanakkor elismeri, hogy egyes területeken helyi problémák tapasztalhatók, például infrastrukturális vagy személyzeti gondok miatt.