Kedvezményes vasúti bérlet az unióban, fiataloknak

Forrás: MTI

 2017. március 27. 15:04

Új programot indít az Európai Bizottság a fiatalok mobilitásának támogatására, az ingyenes Interrail vasúti bérlet ötletére épülő kezdeményezés segítségével, egyénileg vagy csoportosan legalább ötezren utazhatnak majd díjmentesen egyik uniós tagállamból a másikba.

Mint a bizottság közleményében írták, a Move2Learn, Learn2Move elnevezésű program az Európai Parlament (EP) által tavaly előterjesztett elképzelésen alapul, amelynek értelmében 18 éves korában minden uniós állampolgár kapna egy bizonyos időszak alatt korlátlan utazásra jogosító Interrail vasúti bérletet.

A tájékoztatás szerint a most bejelentett kezdeményezés a világ legnagyobb oktatói hálózatának számító eTwinningen keresztül valósul meg, amely Európa-szerte lehetővé teszi a tanároknak és a diákoknak, hogy egy online platform révén közösen fejlesszenek ki projekteket.
A kezdeményezés az eTwinningben részt vevő osztályokban tanuló, 16 évesnél idősebb diákok számára áll nyitva.

[kép címe]

Fotó: www.map-world.co.uk

Az ingyenes utazást biztosító jegyeket országonként a legkiválóbb projekteknek ítélnek oda. A nyertesek 2017 augusztusa és 2018 decembere között, az általuk kiválasztott időpontban keríthetnek sort az utazásra. A diákok utazhatnak csoportosan - iskolai kirándulás keretében - és egyénileg is.

Az utazás során bármely közlekedési mód és társaság igénybe vehető. Egyes közlekedési vállalatok speciális kedvezményeket is biztosítanak a résztvevőknek.

Ujhelyi István, az EP közlekedési és turisztikai bizottságának alelnöke, a kezdeményezést elsőként felkaroló képviselők egyike fontos eredménynek nevezte a program megvalósulását, amely így "soktucatnyi magyar fiatalnak is lehetőséget biztosít majd az ingyenes európai utazáshoz".

"A tesztüzem tapasztalatai alapján a program még biztosan módosulni, bővülni fog a jövőben, de már bizonyosra vehető, hogy sikerül hosszú távú és fenntartható pályára állítani a programot" - írta közleményében a  képviselő.

Kapcsolódó cikkek

Európa Interraillel

2017. február 09.