Kerékpáros desztinációként is egyre vonzóbb a Balaton

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 18. 16:49

Az eBike-ok elterjedése, a kerékpárosbarát szolgáltatók számának növekedése, a tó környékén kitáblázott útvonalak és a felfedezésüket minden szempontból megkönnyítő applikációk egyaránt szerepet játszanak abban, hogy a magyar tenger egyre vonzóbb kerékpáros úti cél.

Akár egy finom fogás elkészítéséhez, úgy a kerékpáros desztinációk versenyképességének megteremtéséhez is több, jó minőségű „alapanyagra” van szükség. A Balaton, természeti adottságait tekintve, előnyös helyzetben van. Az elmúlt 1-2 év infrastrukturális fejlesztéseinek köszönhetően már számos egyéb, nélkülözhetetlen tényező is rendelkezésre áll, a tó és környéke egyre vonzóbb kerékpáros úti cél. Augusztus közepéig, az idei és tavalyi számokat összevetve, nagyon erős forgalomnövekedést lát a tónál az eBike-ok kölcsönzésével és túraszervezéssel foglalkozó Balaton Bike Tour (BBT): az online foglalás 280 százalékos, a vezetett tematikus eBike-túrák árbevétele 510 százalékos növekedést mutat.

Népszerű és hiányt pótló a BBT szolgáltatása

A magas növekedési ráta részben annak is köszönhető, hogy új projektről és – egyelőre – versenytárs nélküli piaci szolgáltatásról van szó, de az adatokban a kereslet dinamikus növekedése is megjelenik.

„Egyértelműen látszik az is, hogy az aktív kikapcsolódásra vágyók szívesen terveznek és foglalnak előre” – számolt be örömteli tapasztalatairól szerkesztőségünknek Burgyán Péter tulajdonos.

A magyar tenger és számos attrakciót rejtő környéke egyre vonzóbb kerékpáros úti cél

Fotó: Balaton Bike Tour

A cég online foglalási és fizetési rendszert fejlesztett, partnerhálózaton keresztül is szolgáltat. Jelenleg 170 darab elektromos kerékpárral és 50 darab hagyományos kerékpárral dolgoznak, ami már az idei szezonban is kevésnek bizonyult. 300 darabos eBike-flottát terveztek a nyárra, de a kerékpárok – ellátási problémák miatt – csak most, szezon végére érkeznek meg.Kerékpárjaik több, mint a fele MTB (hegyi kerékpár), amivel a bringások könnyen felfedezhetik a Balaton körüli terep útvonalakat. „Ezekkel olyan helyekre lehet eljutni, amire eddig nem volt lehetőség, a BalatonBike365 projekt megvalósulása előtt ugyanis nem voltak kitáblázott útvonalak a tó körül” – magyarázta a szakember.

A bérlések közel 70 százaléka egy és fél napos, de egyre többen szeretnék elektromos kerékpárral megkerülni a Balatont, így sok a 2-3 napos kölcsönzésük is. Hosszabb, egyhetes időtartamra jellemzően a külföldiek bérelnek kerékpárt.

A legfrekventáltabb időszak a július és augusztus, ekkor leginkább a Balatonnál hosszabb időt eltöltő nyaralók veszik igénybe a szolgáltatást egy-két alkalommal. A szezon megnyújtása szempontjából pozitív, hogy az elő- és utószezon is erős, ekkor a hétvégék vannak fókuszban.

Kerékpárosaik nemcsak előre terveznek, egyre tudatosabbak is. A BBT Safe biztonsági csomagot már a vendégek 60 százaléka igénybe veszi: a biztosítás nemcsak a kerékpár rongálódás esetén nyújt megoldást, baleset- és felelősségbiztosítást is kínál, de műszaki probléma esetében is számíthat rájuk a bajba jutott biciklis.

Meghitt pillanatokra is van idő a kerékpározás közben

Fotó: Balaton Bike Tour

Jelenleg 10 átvételi pontjuk van, 9 a Balaton északi, 1 pedig a déli partján, közülük kettő saját, a többi pedig partneri üzemeltetésben működik. Partnereik adják ki és veszik vissza a kerékpárokat, ők biztosítják a bringák tárolását, de az ügyviteli rendszert, a karbantartási, tisztítás munkákat, a túravezetést a BBT biztosítja, így az együttműködés mindkét fél számára előnyös, és a vendég is jól jár.

„A jövő szezonban tovább növeljük a hálózatunkat. A tervek szerint a BalatonBike365 projekt által létrejövő 3 kerékpáros központ üzemeltetését is mi látjuk el, ezekben ugyancsak lesznek átvételi pontjaink” – beszélt a bővülő lehetőségekről az ügyvezető. A három BalatonBike 365 központ megnyitásakor az elérhető biciklik száma is gyarapodik, 30 elektromos és 20 hagyományos kerékpárral.

A havi szinten kiszolgált bérlők száma a Balaton Bike Tournál:

  • Március:                 150
  • Április:                     302
  • Május:                     698
  • Június:                    840
  • Július:                   1331
  • Augusztus 15-ig: 1053

 

Nemcsak a tavat övező kerékpáros kört, hanem a parttól távolabb eső útvonalakat is egyre többen használják

Fotó: balatonbike365.hu

Új útvonalakat tett felfedezhetővé BalatonBike365

A kerékpározás népszerűségének növekedésében a Balaton Bike Tournak és a többi, tó körüli, kerékpárosbarát szolgáltatónak tehát kiemelt szerep jut. Legalább ilyen jelentőségű azonban a tavat övező bringaútról lecsábító, a parttól távolabb eső attrakciói elérhetőségét biztosító útvonalak rendszerbe szervezése és felfedezhetővé tétele – ez utóbbi elsősorban a BalatonBike365 program érdeme.

Mint azt korábban megírtuk, az applikáción és weben keresztül egyaránt működő BalatonBike365 szakemberei 56, a tó környékének szépségeit megmutató, különböző nehézségű útvonalat állítottak össze, több mint 600 kerékpározásra alkalmas útvonalat tábláztak ki, pihenőhelyeket létesítettek és a kerékpárosbarát-szolgáltatókat is listázták. A kínálat a közeljövőben 10 új túrával bővül.

A BBT is a BalatonBike365 által kijelölt, kitáblázott útvonal hálózaton viszi vezetett túráit, kölcsönzőinknek is ezeket az útvonalakat ajánlják. Szinte minden náluk kölcsönző kerékpáros, aki nem ismeri a BB365 applikációt, még az indulás előtt letölti és ezen keres útvonalat, vagy akár az appal navigál.

A Balatonbike Nkft. IT-szakértőjétől, Ferencsin Imrétől megtudtuk, hogy az aktív telepítések száma 10 ezer körül jár, a tényleges felhasználószám azonban ennél jóval nagyobb, hiszen – a jól sikerült webes funkcionalitásnak köszönhetően – oldalukat sokan böngészőn keresztül érik el. Annak ellenére, hogy a weboldal egy-két kivételtől eltekintve a legtöbb funkciót a látogatók számára is elérhetővé teszi, rendszerükben már 6500-nál is több e-mail címmel regisztráltak.

 

Növekedés a Bahart-hajók fedélzetén is

A Bahart-hajók fedélzetén szintén dinamikusan növekedő tendenciát mutat a kerékpáros utasforgalom. A társaság tájékoztatása szerint kompokon az elmúlt 3 évben 50 százalékkal emelkedett a kerékpárok száma, és a személyhajókon is közel 30 százalékos a növekedés. Idén, a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva (július hónapig) közel 15 százalékos bővülés tapasztalható kerékpáros forgalom terén a kompok és a személyhajók fedélzetén egyaránt.

Az utasforgalmi adatok alapján egyértelműen a három nyári hónap a legnépszerűbb a kerékpározás szempontjából, de a tavaszi és őszi időszak növekedési üteme is kiemelkedő – közölték.

Kerékpáros utasok szempontjából a jegyvásárlási adatok alapján a legnépszerűbb útvonalak a korábbi évekhez hasonlóan: Szántódrév–Tihanyrév; Fonyód–Badacsony; Révfülöp–Balatonboglár és Siófok–Balatonfüred.

Az útvonalak tervezésekor érdemes figyelembe venni, hogy a személyhajók fedélzetén meghatározott korlátozott számban, illetve az utasszám függvényében, a kompok fedélzetén pedig gyakorlatilag korlátlan mennyiségben tudnak kerékpárokat szállítani. Kerékpáros jegyek váltására a Bahart jegypénztárakban és a jegy.bahart.hu online felületen egyaránt lehetőség van.

A BalatonBike365 által ajánlott útvonalak mentén telepített mérőpontok a vártnál nagyobb számokat mutatnak

Fotó: balatonbike365.hu

Csúcsforgalmat mérnek a számlálók

Júniusban egyetlen nap alatt 2000 kerékpárost, óránként 200 fős „csúcsforgalmat” mért Tihany-Örvényesnél a balatoni bringakörre 2021 decemberében telepített számláló. Az adott napon ugyan kiugró volt a forgalom, de a mérések szerint idén júliusban és augusztusban mindennap nagy a nyüzsgés a magyar tengert körbefutó aszfaltcsíkon.

„A forgalom a tavasszal, áprilisban és májusban először a hétvégenként lőtt ki, ekkor hétköznap 1-200, hétvégi napokon 1000-1500 fő is tekerte a pedált az útszakaszon” – tájékoztatta szerkesztőségünket Barna Zsolt, a kerékpáros és gyalogosszámláló rendszerek telepítésével és üzemeltetésével foglalkozó Értékterv Kft. ügyvezetője. A nyár elejétől kezdve a hétköznapi forgalom mind jobban megközelíti a hétvégi forgalmat, augusztusban szinte minden nap 1000 fő feletti, a nap folyamán egyenletesen eloszló turisztikai forgalmat mértek, ősszel pedig a tavasszal megismert tendenciára számítanak kiemelkedő hétvégi adatokkal.

Jó hír, hogy nemcsak a tavat övező kerékpáros kört, hanem a parttól távolabb eső útvonalakat is egyre többen használják a legfrissebb mérések szerint: a BalatonBike365 által ajánlott útvonalak mentén közelmúltban telepített mérőpontok a vártnál nagyobb számokat mutatnak.

A 3 helyszínen, Szántódpuszta és Gyenesdiás közelében, valamint Sajkodon szolgálatot teljesítő eszközök átlagosan napi 100-200 kerékpárost számláltak, a kerékpáros turizmus „áldásos”, a balatoni szezont időben és térben és széthúzó hatását tehát az adatok igazolják.Külső adatforrások és mérések szintén azt mutatják, hogy a tó környékét behálózó útvonalak forgalma mindhárom „balatoni” megyében számottevő mértékben emelkedett a tavalyi évhez képest.Idén tavasszal jóval gyorsabb volt a felfutás, az adatok márciustól, áprilistól kezdve legalább 20 százalékkal magasabbak, Balatonfüred környékén esetenként a duplájára nőttek 2021-hez képest, és júniusban is erősebb forgalmat mutattak az előző évinél.