Költséglefaragás a Boeingnél

Forrás: Világgazdaság

 2014. augusztus 13. 15:27

Az amerikai Boeing a már megvalósított 4 milliárd dollár után újabb 2 milliárddal csökkenti a védelmi, a légi és a biztonsági üzletágának költségeit, számol be a Reuters.

Az együtt 6 milliárd dollárnyi megtakarításnak körülbelül a kétharmada az évi 33 milliárd dollár forgalmú védelmi ágazat ellátási lánc részét érinti, erről Chris Chadwick vezérigazgató a Seattle-i kereskedelmi kamara rendezvényén beszélt. Chris Chadwick úgy látja, hogy a takarékoskodás rengeteg lehetőséget kínál az ellátási lánc hatékonyságának a javítására, de még az árbevétel növelésére is.

A Boeing mellett annak versenytársai is arra kényszerülnek, hogy megkurtítsák védelmi ágazatuk kiadásait, ezek közé tartozik a Lockheed Martin, a General Dynamics és a Raytheon is. A fő ok, hogy a központi költségvetési megszorítások miatt zsugorodnak az USA védelmi beszerzései is.

A vezérigazgató a Boeingnek a riválisaival szembeni versenyelőnyének érzi, hogy a társaságnál a polgári repülésben sikeres modellek továbbfejlesztésével készülnek a hadseregnek szállított repülők. A P-8 Poseidon gép alapja például a 737-es modell, a KC-46-os légi üzemanyag-töltőé pedig a 767-es.

A vezérigazgató egyrészt az USA védelmi szektorából remél újabb megrendeléseket, másrészt arra számít, hogy új, vagy cserealkatrészeket vásárolnak majd cégétől azok a katonai megrendelők, amelyek a Boeing 707-es alapjain kifejlesztett repülő alkatrészeket használnak.

(VGO)