Légkondicionált fekvőhelyes és hálókocsikat szerez be a MÁV-START

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 05. 09:04

A MÁV-START és a szlovákiai Wagon Service Travel között megkötött szerződés szerint az év végéig 22 darab használt, légkondicionált fekvőhelyes- és hálókocsival bővíti nemzetközi járműparkját a vasúttársaság.

A vásárlásnak köszönhetően fokozatosan új vonatok indulhatnak, és bővülhet a meglévő járatok kapacitása is. A közel 3 milliárd forint értékű fejlesztést a vasúttársaság saját forrásból finanszírozza - adta hírül közleményük.

A szeződés aláírása

Fotó: MÁV-START

Az év végéig beérkező 22 jármű megkapja a MÁV-START flottájával megegyező arculatot. A kocsik a decemberi menetrendváltástól fokozatosan állhatnak forgalomba.

Az új kocsik a közeljövőben a tervek szerint az Erdélybe tartó Corona éjszakai vonaton és a V4 országokba, tengerparti célpontokra közlekedhetnek majd.

A most vásárolt légkondicionált, háló- és fekvőhelyes kocsik engedélyezett sebessége 200 km/óra, a fékberendezés csendes futást biztosító tárcsás kivitelű. A zárt rendszerű mellékhelyiségekkel rendelkező kocsikban az utasigényekhez rugalmasan alakítható fülkék vannak, az ágyak száma a fülkén belül tetszőlegesen megválasztható. A kocsik egy része a széles ajtóknak és folyosóknak, a tágas fülkének köszönhetően kerekesszékkel közlekedők számára is hozzáférhető.

A MÁV-START jelenleg összesen 33 fekvőhelyes- és hálókocsit üzemeltet, melyek közül csupán 15 légkondicionált. Az éjszakai vonatok iránti kereslet ugyanakkor stabilan növekszik, köszönhetően annak, hogy a járatok praktikus és környezetkímélő utazási lehetőségeket kínálnak például Zürichbe vagy Berlinbe is.

A vonatok a városok központi pályaudvaraira érkeznek reggeli időben, egy alvással töltött éjszakai utazás után.

A környezettudatosság erősödése, a környezeti szempontokat is mérlegelő közlekedési módválasztás egész Európában és hazánkban is tetten érhető tendencia. A folyamatosan növekvő kereslet kiszolgálása és az utasok kényelmes utazási körülményeinek megteremtése érdekében döntött a vasúttársaság járműparkja minőségi bővítése mellett.

Az új kocsik beszerzésén kívül, a MÁV-START az Utasellátó megújítását célzó átfogó programjának keretében, a meglévő 15 légkondicionált háló-, illetve fekvőhelyes kocsit is korszerűsíti.