Londonba, Rómába vagy Párizsba utazunk legszívesebben hosszú hétvégére

Forrás: turizmus.com

 2014. október 20. 14:19

A közelgő hosszú hétvége és iskolai szünet kiváló alkalmat ad a rövidebb városlátogatásokra. Az Európai Utazási Biztosító adatai szerint a magyarok ebben az időszakban legszívesebben az európai nagyvárosokat célozzák meg.

A Virtuoso Life című amerikai utazási magazin közelmúltban készült felmérése szerint az utazni vágyók legszívesebben Párizs, Róma vagy Rio de Janeiro városát fedeznék fel, melyeket Sydney és Szentpétervár követ a népszerűségi sorrendben. Gasztronómiai túra tekintetében a magazin által megkérdezettek elsősorban Párizsra, Rómára vagy Firenzére szavaznak, de Barcelonába vagy New Orleansba is szívesen ellátogatnának. Az Európai Utazási Biztosító adatai szerint, ha városnézésről van szó, a magyar közönség ízlése is hasonló: legszívesebben Londonba, Rómába, vagy Párizsba utaznak. Népszerű ugyanakkor Prága, Barcelona és Krakkó is, illetve osztrák és szlovéniai városok is kedvelt úti célnak számítanak.

Róma, Piazza Navona

Róma, Piazza Navona

 

A városnézéssel, sétával töltött pihenés sajnos számos kockázatot is magában rejt, melyek könnyen tönkretehetik a kikapcsolódásra szánt napokat. A nevezetességekre koncentráló turisták kedvelt célpontot jelentenek a zsebtolvajok számára, akik előszeretettel rántják le a táskát a gyanútlanul sétálgató kirándulókról. A tolvajok leginkább fényképezőgépekre, videokamerákra, mobiltelefonokra, napszemüvegre, készpénzre és úti okmányokra vadásznak, melyekre az utazási biztosító átlagosan 100 ezer forint kártérítést fizet esetenként.

A hirtelen megbetegedések is sok gondot okozhatnak a kirándulóknak. Az EUB ügyfeleinek körében a legjellemzőbb a változékony idő miatti influenzaszerű megfázás, de sokan kapnak hasmenéses betegséget, és a rándulások, bokaficamok is igen gyakoriak. Ezek a jellemzően ambuláns kezelés keretében is orvosolható betegségek általában 30-120 ezer forintos költséggel járnak. Ugyanakkor jelentősen, akár napi 180 ezer forintra is növelheti a kiadásokat, ha kórházi tartózkodás is szükséges a gyógyuláshoz. Egy műtét miatt pedig akár napi 300 ezer forintba is kerülhet egy betegség.

Az EUB most már új, a hazai piacon úttörőnek számító online kárbejelentési szolgáltatással is segít a nála biztosítással rendelkező utazóknak a gördülékenyebb kárügyintézésben.