Már lehet regisztrálni a vatikáni szentév eseményeire

Forrás: MTI

 2015. november 13. 11:26

Kötelező az előzetes regisztráció a december 8-án kezdődő szentév eseményein való egyéni vagy csoportos részvételre, közöttük a Szent Péter-bazilika szent kapuján való átlépésre is.

Kevesebb mint egy hónappal a Ferenc pápa által az irgalmasságnak szentelt szentév megnyitása előtt a szentév hivatalos honlapján (im.va) megkezdődött a részvételi regisztráció. Ez az első szentév, amelyben kötelező az előzetes dátumfoglalás a különböző egyházi eseményeken való részvételhez akár egyéni zarándokról, akár csoportról legyen szó. Regisztrálni kell azt is, mikor kívánnak áthaladni a Szent Péter-bazilika szent kapuján. A szent kapun való átlépés és a szentév akármelyik eseményén való részvétel is teljesen ingyenes. A pénzért jegyeket hirdető honlapokat nem a Vatikán működteti. A szentév részletes programja szintén az im.va honlapon található meg.

Szent Péter-bazilika

Szent Péter-bazilika

Fotó: im.va

 

A szentév hétnyelvű honlapján külön videó magyarázza el és segíti a regisztráció fázisait. A regisztrációhoz e-mail cím szükséges, valamint egy belépési jelszó választása. Csoportos zarándoklatnál a csoportvezetőnek is külön regisztrálnia kell az adatait. A Szent Péter-bazilika szent kapuján való áthaladás esetén azt is meg kell jelölni, hogy ezt délelőtt (7–13 óra között) vagy délután (13.30–17 óra) tervezzük-e. A Ferenc pápa által szerdánként és a szentév alatt havonta egyszer szombaton is tartott általános audienciák alkalmával a szent kapun való átlépést a meghallgatás résztvevői számára tartják fenn.

A regisztrációt a Vatikánba várt harminc millió zarándok és turista érkezésének szabályozására vezették be a hosszú sorok és a káosz elkerülésére, valamint biztonsági okokból is. A Rómába érkező zarándokok az Angyalvár hídján keresztül vezető gyalogos útvonalon közelíthetik meg a Szent Péter teret és a bazilika szent kapuját.

A 2016. november 20-ig tartó szentév a Szent Péter-bazilikának a kizárólag a szentévben megnyíló szent kapujának kitárásával kezdődik a Szeplőtelen Fogantatás december 8-i ünnepén. Regisztráció szükséges a megnyitáson való részvételhez is.