Megérkezett a Qatar Airways Cargo Budapestre

Forrás: turizmus.com

 2016. március 03. 22:46

Rendszeres teherszállító járatot indított a dohai székhelyű Qatar Airways Cargo Budapestre, ami heti két alkalommal köti össze a kelet-közép európai régiót és Katar fővárosát.

Az első járat március 3-án, délután 16 órakor szállt le Budapesten, mostantól pedig minden csütörtökön és vasárnap közlekedik. A vadonatúj Airbus A330-200F típusú repülőgép egyszerre 62-68 tonnányi teherárut vehet a fedélzetére. Mindez különlegesen fontos exportlehetőséget kínál számos magyar vállalat számára, hiszen ily módon közvetlenül kapcsolódhatnak a Qatar Cargo egész világra kiterjedő útvonalhálózatához. A Qatar Cargo gépe Budapestről Prágába repül, majd innen tér vissza Dohába.

A Magyarország és Katar közötti közvetlen légihíd nagyon fontos kereskedelmi kapcsolat Közép-Kelet Európa térsége és a Perzsa-öböl között, illetve Dohán keresztül, a Qatar Airways kiterjedt járathálózatán akár Délkelet-Ázsia vagy Ausztrália irányába is. A légi teheráru járatok beindítása komoly lehetőséget jelent Magyarország és a régió iparának, valamint import- és export forgalmának, hiszen könnyebben és gyorsabban szállíthatnak a világ legnagyobb ütemben fejlődő térségeibe.

„Nagyon megtisztelő, hogy a Qatar Airways Cargo járatot indított Katar és Magyarország között. Biztosak vagyunk benne, hogy az új járat hatalmas lökést ad a budapesti légi teheráru növekedésnek” – mondta el az első repülőgép érkezésekor René Droese, a Budapest Airport ingatlangazdálkodási igazgatója. Hozzátette: „Örömmel tölt el bennünket, hogy újabb fontos kereskedelmi kapcsolat létesült Budapest és a Perzsa-öböl térsége között.”

Tavaly a Budapest Airport összesen 5 800 cargo-járatot fogadott és indított, összesen 91 500 tonnányi áruval. A 6,4 %-os növekedés a légi teherárú forgalomban egész Európában kiemelkedő eredmények számít. A Budapest Airport cargo-forgalmának jelentős részét a dinamikusan fejlődő, export-orientált magyar elektronikai-, finommechanikai-, autóipari-, gyógyszerészeti és biotechnológiai vállalatok termékei adják.