Megkezdte a reptér az iráni állampolgárok egészségügyi ellenőrzését

Forrás: turizmus.com

 2020. február 27. 21:15

Az új koronavírus kapcsán hozott hatósági intézkedések értelmében jelenleg a Kínából, Észak-Olaszországból és Dél-Koreából közvetlen járattal érkező, illetve a magyar schengeni határt átlépő iráni állampolgárok testhőmérséklet-mérését végzik a repülőtéren.

A mai napon hatósági döntés értelmében megkezdték a Magyarország schengeni határán belépésre jelentkező iráni állampolgárok egészségügyi vizsgálatát a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren – adja hírül közleményében a Budapest Airport.

Budapest és Irán között nincs közvetlen repülőjárat, az iráni állampolgárok testhőmérsékletét az útlevél-ellenőrzéssel egy időben végzik el az erre a feladatra kijelölt szakemberek.

A Budapest Airport felkészült a koronavírussal kapcsolatos intézkedésekre

Fotó: bud.hu

Az iráni utasok esetében a testhőmérséklet mérés manuálisan, kézi lázmérővel történik, még a Magyarországra történő belépés előtt. Amennyiben az utas testhőmérséklete meghaladja a határértéket (38°C), az utast az erre kijelölt izolációs helyiségben elkülönítik, majd a mentőszolgálat az erre felkészült egészségügyi intézetbe szállítja. A repülőtér Kényszerhelyzeti Készültség szolgálata ezt követően fertőtleníti a légij árművet és azon helyiségeket, ahol az érintett utas megfordult.

 

Egészségügyi szűréssel érintett járatok

Korábbi rendelkezések értelmében január 31. óta a közvetlen járattal Kínából érkező, február 23. óta a közvetlen járattal Észak-Olaszországból érkező, február 26. óta pedig a közvetlen járattal Dél-Koreából (Szöulból) érkező utasokon végeznek testhőmérséklet mérést a Liszt Ferenc Repülőtéren. A testhőmérséklet méréssel érintett járatok száma összesen heti 52.

Az érintett közvetlen járatok táblázata

Fotó: bud.hu

Az intézkedések elrendelése óta 30 légi járat 3366 utasa és 236 fő személyzet esett át hőmérős szűrésen. Eddig egy kínai utasnál mértek határérték feletti testhőmérsékletet, a további vizsgálatok viszont koronavírust nem mutattak ki.

 

Járatfelfüggesztések

Az egyes légi járatok üzemelésének felfüggesztését az adott országbeli vagy a magyar hatóságok, illetve a légitársaságok rendelhetik el. A repülési joggal rendelkező légi járatok leszállását a Budapest Airportnak nincs hatásköre megtagadni.

Korábban 3 légitársaság 5 kínai városból heti 13 járatot üzemeltetett Budapestre. A Shanghai Airlines és a Hainan Airlines valamennyi járatát felfüggesztette március végéig. Az Air China csökkentette Peking és Budapest között közlekedő járatit, március 4-től pedig már csak heti egy járatot üzemeltet az útvonalon. A mai napon a Wizz Air bejelentette: március 11-től több olaszországi járat esetében járatszámcsökkentést vezet be.