Megtartana egy stratégiai részesedést a TAP-ban a portugál állam

Forrás: turizmus.com

 2023. június 25. 13:36

A portugál állam privatizálja, de nem szeretné végleg kiengedni a kezei közül a TAP Air Portugal légitársaságot.

Európa légitársasági csoportjai már egy ideje köröznek a TAP Air Portugal körül. A portugál kormány hajlandó is a privatizációra, de van két feltétele – írja az aero.de.

Jao Galamba portugál infrastruktúráért felelős miniszter a helyi médiumok szerint a héten azt nyilatkozta, hogy kormánya hosszú távra meg szeretne tartani egy stratégiai részesedést a légitársaságból. Ezenkívül garanciát kérnek arra, hogy a lisszaboni repülőtér továbbra is csomópontként üzemel majd, megtartva szerepét Portugália kapujaként. Az ár állítólag mellékes, de arról már csak azokkal az érdeklődőkkel fognak tárgyalni, akik elismerik a TAP "stratégiai jelentőségét" az ország számára.

Kemény feltételekkel privatizálja a TAP-ot a portugál állam

Fotó: jvdwolf/123rf.com

A Lufthansa egyelőre tisztes távolságból figyeli a folyamatot. „Portugáliában egyelőre a privatizáció mikéntjéről folyik a vita” – nyilatkozta nemrég Carsten Spohr, a Lufthansa vezérigazgatója.

A lap úgy tudja, hogy a német légitársaság amerikai partnerével, a United Airlinesszal együtt közvetlenül a Covid-járvány kitörése előtt érdeklődött a TAP átvétele iránt. A légitársaságnak ugyanis nemcsak a portugál állam, hanem a Lufthansa számára is stratégiai jelentősége van. A dél-amerikai légiforgalomban a Star Alliance – amelyhez a Lufthansa és a TAP is tartozik – lemaradásban van a másik két légi szövetséghez, a SkyTeamhez és a Oneworldhöz képest.