Minimum 53 ezer forinttal nő minden MÁV-dolgozó fizetése

Forrás: MTI/turizmus.com

 2023. február 17. 19:42

Megállapodtak a MÁV–Volán-csoportnál a munkaadó és az érdekképviseletek képviselői a 2023. évi bérfejlesztés mértékéről pénteken, a csoportszintű érdekegyeztető tanács ülésén – közölte a MÁV.

A megállapodás értelmében a vasutasok alapbére a 2022. december 31-i állapothoz képest legalább 53 ezer forinttal nő 2023. január 1-jéig visszamenőlegesen. Az egyösszegű SZÉP-kártya juttatás 120 ezer forintra emelkedik, és a munkáltató  nettó 4000 forintra, azaz havi bruttó 6016 forintra növeli az önkéntes egészségpénztári támogatást.

Pafféri Zoltán, a MÁV elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a MÁV–Volán-csoport mintegy 51 ezer dolgozója több mint 10 százalékos béremelésben részesül. "A megállapodás előnyös alapja lehet az új munkaerő megszerzésének, hiszen a hosszú távon is biztos, kiszámítható munkahely vonzó lehetőség a pályaválasztók és munkakeresők számára, továbbá erősíti a MÁV–Volán-csoport munkaerőpiaci pozícióját, és igazolja, hogy az állami vállalatok képesek hosszú távon is vonzó munkáltatói feltételeket biztosítani dolgozóinak" – tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

A MÁV–Volán-csoport átlagkeresetei a bérmegállapodások és bérintézkedések eredményeként 2016–2021 között a nemzetgazdasági átlagkeresetnél nagyobb, 65 százalék feletti mértékben növekedtek. A vállalatcsoport a járványügyi helyzetben is megtartotta teljes munkavállalói létszámát, ezzel is bizonyította, hogy biztonságos munkahelyet nyújt munkavállalóinak – tájékoztatott a MÁV.

Megállapodtak a vasutasok jövő évi bérfejlesztéséről

Fotó: 123rf.com

A közleményben kitértek arra, hogy a Volánbusznál a 2023. évi bérfejlesztéséről ugyanezen elvek alapján tárgyalnak a társaság sajátosságait figyelembe véve. A felek megállapodásának alapvető célja a munkavállalók reálbér-értékének megőrzése.

A Vasutasok Szakszervezete (VSZ) az MTI-nek küldött közleményében a béremelés mellett jó eredménynek nevezte, hogy a szakszervezet elvárására a munkáltató 100 ezerről 120 ezerre emeli az egyösszegű SZÉP-kártya juttatást, és bruttó 6016 forintra növeli az önkéntes egészségpénztár havi tagdíjtámogatását. Meleg János, a VSZ elnöke eredménynek tartotta, hogy az idei bérfejlesztés után a MÁV–Volán csoportban a kezdőbérek jelentős mértékben meghaladják a minimálbér és a garantált bérminimum összegét.