Napelemekkel csökkenti szén-dioxid-kibocsátását a FlixBus

Forrás: turizmus.com

 2020. február 06. 15:06

Napelemeket helyezett el Dortmund és London között közlekedő járatán a FlixBus. A napelemek a busz elektromos rendszerét látják el energiával, így csökkentik az üzemanyag-felhasználást és a szén-dioxid-kibocsátást.

A próbaidőszak során 100 kilométeren átlagosan 1,7 liter dízel üzemanyagot takarított meg a különleges busz, napi 600 kilométeres átlagos megtett távolsággal számolva tehát közel 10 liter üzemanyagot takarít meg a jármű. A napelemek várhatóan még több energiát termelnek majd a nyári hónapokban.

Az egyik napelemekkel ellátott jármű

Fotó: FlixBus

Az akkumulátor látja el energiával a busz teljes fedélzeti elektronikáját. A FlixBus flottájában a járművek USB töltőnyílásokkal, konnektorokkal, légkondicionálóval és wifivel vannak ellátva, emellett egyre több buszon fedélzeti szórakoztató rendszer is található. Az új technológiának köszönhetően ezek a berendezések mind napenergiával működnek.

Így tehát nem csak a busz, de az utasok energiafelhasználását, így például a telefonok töltéséhez szükséges áramot is megújuló forrásból, egyszerűen a nap sugarainak hasznosításával fedezi a FlixBus.

A projektben részt vevő TRAILAR, a Kupers Touringcars és a FlixBus rendszeresen ellenőrzi majd az eredményeket és fejleszti a projektet. A technológiát olyan módon alakították ki, hogy az adatok és a hozam ellenőrizhető. A részletek így tovább finomíthatók, a szén-dioxid-kibocsátás pedig a lehető legkisebbre csökkenthető.