Ne bankolj, inkább a cihában tartsd a pénzed! – üzenhetné a MUISZ

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2019. július 16. 18:06

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége tiltakozására a K&H Bank azonnal megszüntette annak a PR-cikknek a terjesztését, amelyben az „utazási irodák sokszor drága és zsúfolt körutazásai" helyett egyéni utazásszervezésre buzdította a fogyasztókat.

„Miért kellene az utazási irodák sokszor drága és zsúfolt körutazásai között választanod, ha egyénileg is összeállíthatod az útitervet? Kövesd tippjeinket, mert sokkal egyszerűbb, mint gondolnád!” – így indult az a cikk, amely a K&H Bank rendszeres befektetési programját volt hivatott népszerűsíteni a közösségi médiában és a bank weboldalán.

 

Puskázzunk katalógusokból!"

A dátum szerint július 5-én megjelent PR-cikket egy utazási irodás szakember fedezte fel július 17-én, majd rögvest meg is osztotta egy zárt szakmai Facebook-csoportban, ami azonnal felháborodott kommentek özönét váltotta ki az utazási irodások közösségéből.

A reklamált cikk már nem elérhető

Fotó: turizmus.com

Különösen az alábbi bekezdés, amely praktikus tippként felszólító módban tálalta az olvasók elé, hogyan puskázzunk katalógusokból":

„Akár országról, akár városról legyen szó, mindkét esetben meríthetünk ihletet a profik terveiből! Szerezzünk be minél több katalógust az utazási irodáktól, nézzük át a körutazásaikat, olvassunk online beszámolókat, blogokat. Sokat tanulhatunk belőlük és rengeteg ötletet gyűjthetünk össze!" – javasolta a K&H cikke, hogyan álljanak neki az utazni vágyók az egyéni utazásszervezésnek.

 

Eredményesen tiltakozott a MUISZ

A PR-cikk tartalmának híre ezután már gyorsan eljutott a Magyar Utazási Irodák Szövetségének vezetőségéhez, amely azonnal reagált. Lapunk megkeresésére Molnár Judit, a MUISZ elnöke elmondta: személyesen hívta fel és beszélt a K&H kommunikációs igazgatójával, a szakma teljes felháborodását fejezve ki amiatt, hogy egy szektor a gazdasági élet egy másik szakterületére vonatkozóan tegyen dehonesztáló felhívást. „Ez olyan, mintha a MUISZ azt írná ki a saját kommunikációs csatornáira: Ne bankolj, inkább a cihában tartsd a pénzed!” – hozott ellenpéldát Molnár Judit.

Az ominózus PR-cikket kedd délutánra a bank eltávolította a közösségi média felületéről és a weboldaláról, s írásban is tájékoztatta a MUISZ elnökét, hogy az anyag terjesztését megszüntette. Egyúttal elnézést kért az utazási szakmától a történtek és az okozott kellemetlenség miatt.

A turizmus.com értesülése szerint a MUISZ-szal párhuzamosan több nagy tour operator, amelyik a K&H-nál vezeti folyószámláját, közvetlenül is kifejezte felháborodását az írás rájuk nézve káros tartalma miatt a banknál.

Arra azonban senki ne vegyen mérget, hogy az egyik utazási irodás által felvetett ellenlépés, a #nebankolj hashtag használata nem fog elterjedni…