Ne készíts szelfit a vadállatokkal!

Forrás: turizmus.com

 2017. december 18. 12:44

Az elefántok, a tigrisek, az oroszlánok gyakran kiszolgáltatott eszközei ma is a turisták szórakoztatásának. Még akkor is, ha természetvédelmi parkokban élnek, mert itt is előfordul, hogy produkáltatják őket a turisták érkezésekor.

A Vagabond.se összeállításában azt elemzi, hogy a látszólag vidám állatok valójában nem élnek sokkal jobb körülmények között a szafariparkokban, mint egyes állatkertekben vagy cirkuszokban. A produkciókra mindig be kell tanítani az állatokat, ráadásul a legtöbb esetben túl szűk helyen tartják őket. Egyik elefánt sem örül, ha a hátán többen utaznak, mint ahogyan a lábukon lévő bilincs, a munka, a nehéz tárgyak szállítása is szenvedés számukra. A legtöbb beidomított állatot már kis korukban elveszik az anyjuktól.

A medencék vizét klórozzák, ami a delfineknek bőrbetegséget okoz, de az sem ritka, hogy leég a bőrük az izzó napsütésben.

 

A világszerte, így az USA-ban is kedvelt delfinshow-k fürge állatainak az élete a valóságban szomorúbbak, mint gondolnánk. Bár turisták milliói látogatják évente a delfinparkokat, kevesen tudják, mi történik a színfalak mögött. A medencék vizét klórozzák, ami a delfineknek bőrbetegséget okoz. Az sem ritka, hogy leég a bőrük az izzó napsütésben, mivel sekélyek a medencék, és átsüt rajtuk az égető sugár. Sokszor elbújni sem tudnak hová.

Több ázsiai országban tartják a majmokat fogságban, felöltöztetik és táncoltatják, akárcsak a medvéket egyes európai országokban. Mivel nem akarják, hogy a majom esetleg megharapja a turistákat, ezért kihúzzák – nem steril körülmények között – a fogukat, ami fertőzésekhez és elhulláshoz vezet. Ugyanezt csinálják Indiában a kígyókkal is.

A World Animal Protection állatvédelmi szervezet arra figyelmezteti a turistákat, hogy ne vegyenek részt ilyen állatkínzó programokon, ne simogassák a megszelídített és beidomított állatokat. Főleg pedig ne fotóztassák magukat velük, ne rakják ki a szelfiket milliószámra a közösségi oldalakra, mert ezzel csak táptalajt adnak az ottani állatkínzó ipar fellendüléséhez.

Kapcsolódó cikkek

Dubaj új témaparkjai

2017. április 26.