Nem glamping: gramping!

Forrás: Travel&Leisure

 2019. május 07. 10:02

A szuperszexi kempingezés után itt egy másik új, vagy talán inkább újraélesztett régi trend: nyaralás a nagyszülőkkel.

Bizonyára mindenki hallott már a glampingről, de most egy új fogalommal kell megismerkednünk, ez pedig a gramping. A Boomer Magazine szerint az effajta kirándulás egy régi-új módja annak, hogy a nagyszülők kötődjenek az unokáikhoz.

Ez a generációkat összekötő túra nem azonos azzal, amikor egy egész család beköltözik egy lakókocsiba és együtt kél útra – most csak a nagyszülők és az unokák nyaralnak, vagy éppen síelnek együtt, hogy létrejöjjön egy igazi kötődés, és a szülők is pihenni tudjanak. A mai unokák ugyanis már nem laknak együtt a nagyszülőkkel, tehát sokszor alig ismerik egymást. Ez egy win-win helyzet mindenki számára, azaz mindenki nyer – véli egy a Boomer Magazine által megszólaltatott anya, aki az ikreit bízta a nagyszülőkre.

Itt az új trend: nyaralás a nagyszülőkkel

Fotó: pixabay

Vélhetnénk, hogy nincs új a nap alatt: az ötvenes-hatvanas-hetvenes években a városi lurkók falun nyaraltak a nagymamánál, fára másztak, megismerkedtek a malacokkal meg a mézkaptárral, és örök ízélményként őrizték meg a paprikás csirkét meg a meggyes pitét – csak akkor ezt még nem utazási trendnek hívták. Most viszont a hippikorszakban felnőtt nagyszülők is útra kelnek, és ez új turisztikai csomagok kialakítását követeli meg az utazási irodáktól, hiszen úgy kell összeállítani a programot, hogy mindkét korosztály jól érezze magát, és a nagyszülőnek is jusson azért néhány szabad perc.

A nagyobbacska gyerekkel már könnyebb útra kelni, de mindez a nagyszülőknek is kemény munkát jelent olykor, hiszen olyan feladatot kell rájuk bízni, ami eltereli a figyelmüket pár percre az okostelefontól, ugyanakkor aktív közös program lehet – a természet felfedezése vagy éppen egy laza pingpongozós délelőtt. A kicsiket is meg lehet azzal bízni, hogy kitaláljanak közös játékokat.

Az amerikai utazási irodák egy része már külön csomagokat állít össze azok számára, akik unokáikkal utaznának biztonságos, élményekkel teli helyekre – írja a Travel and Leisure.

Kapcsolódó cikkek

Glamping 3.0

2016. május 23.