Németország gyászban

Forrás: MTI

 2016. december 20. 15:00

Mélyen megrázták Németországot a berlini karácsonyi vásárban történtek. Magyarországon nem emelték a terrorfenyegetettség szintjét, ugyanakkor fokozott rendőri jelenlét Budapesten, és megerősítették a biztonsági készültséget Ausztriában, Brüsszelben és Franciaországban is.

Mint ismert, hétfő este Berlin nyugati részének központjában, az egyik leghíresebb karácsonyi vásáron egy teherautó belegázolt a tömegbe, tizenketten meghaltak, több tucatnyian megsérültek, többen súlyosan. Szintén hétfőn merénylet áldozata lett Ankarában Andrej Karlov, Oroszország törökországi nagykövete. Az orosz diplomatára egy 22 éves, szolgálaton kívüli rendőr lőtt rá egy fotókiállításon. A merénylet elkövetőjét agyonlőtték. Hétfőn lövöldözés volt a zürichi főpályaudvar közelében is, egy ismeretlen férfi imádkozókra lőtt rá, majd elmenekült, és késő estig sem sikerült elfogni. Hárman súlyosan megsérültek.

Karl-Heinz Schröter a tartományi belügyminiszterek és a szövetségi belügyi tárca vezetőjének telefonkonferenciáján megállapodtak abban, hogy nem zárják be a mintegy 2500 németországi karácsonyi vásárt, de megerősítik védelmüket és felülvizsgálják a biztonsági koncepciókat. Nem halasztják el a berlini belvárosba tervezett hagyományos szilveszteri népünnepélyt sem, amelyen mindig százezrek vesznek részt.

Azonban Berlinben több karácsonyi vásárt a keddi nyitás után rögtön be is zártak, de a szervezők tájékoztatása szerint csak az áldozatok és a hozzátartozók iránti tisztelet miatt, és szerdától ismét a megszokott rendben üzemelnek. Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter utasítására kedden a gyász jeleként félárbocra engedték a zászlókat országszerte valamennyi állami intézménynél.

Angela Merkel kancellár kedden bejelentette, hogy az eddig feltárt adatok alapján terrortámadás történt, amelyet egy olyan ember hajtott végre, aki "védelmet és menedéket kért Németországban". A kormányfő a hivatalában tett sajtónyilatkozatban úgy fogalmazott: "Nem akarunk a gonosztól való félelem bénultságában élni". Ez egy "nagyon nehéz nap" Németországnak, a mély megrendülésben mindenki gyászolja az áldozatokat, reménykedik és imádkozik azért, hogy a sebesültek felgyógyuljanak és folytathassák életüket - mondta Angela Merkel.

 

A Budapest-München között járó vonatokat a magyar, az osztrák és a német rendőrök közösen ellenőrzik, az országon áthaladó nemzetközi vonatokat a Készenléti Rendőrség kíséri, a budapesti főpályaudvarokon pedig a Budapesti Rendőr-főkapitányságon létrehozott vasúti alosztályok biztosítanak állandó rendőri jelenlétet - ismertette.

A Belügyminisztérium kedd délelőtt közölte, hogy  nem emelte a terrorfenyegetettségi szintet az európai nagyvárosokban hétfőn történt merényletek miatt, Magyarországon marad a 3-as, közepes fokozat. A rendőri jelenlétet ugyanakkor megerősítik, különösen a bevásárlóközpontok és a karácsonyi vásárok körzetében.

Ausztriában nincs konkrét jele tervezett terrorcselekményeknek, a tartományi rendőrségek azonban a közterületeken megerősítették a rendőri jelenlétet. Megfigyelik az Ausztriában tartózkodó szélsőségeseket, azonban az óvintézkedések ellenére hasonló támadás bárhol történhet.

Noha a biztonsági ellenőrzések alkalmával mindent rendben találtak a belga hatóságok, hétfő éjszakától megerősítették a brüsszeli belváros karácsonyi vásárának védelmét - közölte Yvan Mayeur polgármester a La Libre Belgique című napilap keddi beszámolója szerint. Mayeur elmondta, a berlini karácsonyi vásáron elkövetett, 12 halálos áldozattal járó merényletet követően azonnal átvizsgálták a nagy tömegeket vonzó, hagyományosan Brüsszel történelmi központjában rendezett vásár helyszínét. Az ellenőrzés folyamán bebizonyosodott, hogy minden megfelel a biztonsági előírásoknak.

Francois Hollande francia államfő megerősítette, hogy Franciaországban továbbra is "magas szintű a terrorfenyegetettség", de azzal párhuzamosan a riadókészültség is "különösen magas". "Itt Franciaországban már minden utasítást kiadtunk, hogy amennyire csak lehet biztosítsunk minden helyet, különösek a karácsonyi vásárokat és más gyülekezéseket" - hívta fel a figyelmet a francia államfő.