Nemzeti légitársaságot alapít az ukrán kormány

Forrás: turizmus.com

 2021. november 30. 11:32

Új nemzeti légitársaság alakul Ukrajnában, az Ukrainian National Airlines (UNA) munkanéven futó cég számára 4 széles- és 18 keskenytörzsű gépet szereznének be, erről már szándéknyilatkozatot is aláírtak az Airbusszal.

Az új állami légitársaság létrehozását Volodimir Zelenszkij, az ország elnöke jelentette be egy turisztikai és légiközlekedési szakmai fórumon – adja hírül az Airportal.hu.

A projekt már a gyakorlati megvalósítás szakaszához ért az európai repülőgépgyártóval megkötött szerződéssel, és Ukrajna gazdaság-fejlesztési programjának részét képezi. Az állami légitársaságnak öt éven belül nyereséget kell elérnie.

Új nemzeti légitársaság alakul Ukrajnában

Fotó: 123rf.com

Az Interfax hírügynökség szerint összesen 22 repülőgép beszerzéséről írt alá az ukrán kormány szándéknyilatkozatot, ebből – az információk szerint – 4 szélestörzsű, A350-es vagy A330-as lesz, 18 pedig keskenytörzsű, utóbbiból 6 a kanadai fejlesztésű A220-as.

Az infrastruktúráért felelős miniszter úgy véli, a nemzeti légitársaság nem fenyegeti az országban működő magántulajdonú légitársaságokat. Ráadásul a piac bővülését az Európai Unió és Ukrajna között a közelmúltban megkötött Nyitott Égbolt egyezmény is segíti.