Nemzetközi utakra is kész a MÁV három új IC+ kocsija

Forrás: turizmus.com

 2019. december 04. 14:04

Az első három, nemzetközi engedélyt kapott IC+ kocsival december 15-től a Budapest-Hamburg viszonylaton közlekedő Hungária EC vonatban találkozhatnak az utasok.

Korábban megírtuk, hogy július végére elkészült a MÁV-START első 20, saját forrásból gyártott, új generációs InterCity-kocsija a szolnoki Vasúti Járműjavítási Telephelyen. Ahhoz, hogy az új járművek nemzetközi forgalomban is közlekedhessenek, több engedélyt is meg kell szerezniük.

Az első húsz, nemzetközi forgalomra szánt, 200 km/órás sebességre képes légkondicionált kocsi közül tíz darab másodosztályú, tíz darab pedig akadálymentesített, többcélú teres. A többcélú teres kocsikban a laptopok, mobileszközök használatát elektromos és USB-s csatlakozók, valamint vezeték nélküli internet segíti. A GPS-vezérelt, fedélzeti audiovizuális utastájékoztató rendszer pontos tájékoztatást ad a vonat helyzetéről, a biztonságról pedig belső videófelügyeleti rendszer gondoskodik.

Ezek közül kapta most meg december 2-án három többcélú teres kocsi az üzembe helyezési engedélyét, a továbbiak (többcélú teres és 2. osztályú termes) engedélyeztetése folyamatban van – közölte a vasúttársaság.

Hamburgba visz az IC+ kocsik első nemzetközi útja

Fotó: MÁV-Start

Augusztusban kezdődött meg további hetven, belföldi forgalomra tervezett IC+ összeszerelése, amihez a saját forrás mellett kormányzati költségtérítést is kap a vasúttársaság. A hetven darabos, belföldi forgalmú flotta harmincöt többcélú és harmincöt első és prémium osztályú járműből áll. Ezek közül eddig 15 többcélú teres jármű kocsiszekrénye készült el. A hetven kocsi közül az első többcélú jármű tervezetten 2020 januárjában, az utolsó 2020 nyarán; az első 1. osztályú jármű 2020 őszén; az utolsó pedig 2021 nyarán állhat forgalomba – írták.

A közlemény szerint az IC+ kocsik számát évről évre növelve lehetőség lesz – az elöregedett járműflotta-kiváltás mellett – az IC-hálózat kiterjesztésére, így további területek vonhatók be a minőségi vasúti szolgáltatásba. A beruházások és a beszerzések akár évi ötven darab IC+ jármű gyártását is lehetővé teszik. Az IC+ gyártásban a hazai hányad meghaladja az ötven százalékot, így jelentős munkahelyteremtő hatással bír: kétszázötven főnek biztosít munkát a MÁV-START-on belül és legalább ugyanennyinek a beszállítóknál – olvasható a közelményben.

"A hazai gyártás egyik nagy előnye, hogy így 30%-kal kevesebbe kerül egy-egy IC+ kocsi, mintha külföldről szerzenénk be őket" – mondta el Kerékgyártó József, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója.