Oké, Boomer, te utazhatsz, de velünk mi lesz?

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. február 15. 11:48

A világ legtöbb országában az idősekkel és a krónikus betegekkel kezdték a koronavírus elleni oltási hullámot. Az egészséges fiatalok oltása számos helyen csak később valósulhat meg, így elképzelhető, hogy nyáron a védetté vált idősek szabadon utazhatnak, míg az egészséges fiatalok nem.

Az oltási program szinte minden országban az idősebb lakosokat, az alapbetegségben szenvedőket és a speciális kategóriákat (pl. egészségügyi dolgozókat) helyezi előtérbe, míg a dolgozó népesség tömegeit később oltják – kivételek persze vannak, ezek közé tartozik például Indonézia, ahol a 18-59 év közötti munkavállalókkal kezdték az immunizációt.

Feltehetjük tehát a kérdést: elképzelhető, hogy a vakcinákkal egyfajta életkoron alapuló egyenlőtlenség is megjelenik a világban? Az oltási program, amely az idősebb generációkat és az alapbetegséggel küzdőket helyezi előtérbe, ugyanis könnyen eredményezhet olyan helyzetet, hogy a nyári utazási szezonban a 60-as és 70-es éveiben járó emberek nyaralni indulnak, hiszen rendelkeznek vakcinaútlevéllel, míg a 30–40-es korosztály és a gyerekeik, illetve a még fiatalabb generáció otthon ragadnak a nyár folyamán. Az eddigi tapasztalatok szerint ugyanis nem valószínű, hogy a legtöbb országban nyárig eljutnak addig az oltási tervben, hogy a fiatalabbak is megkaphassák mindkét oltást.

Erre reflektál a Bloombergben Ferdinando Giuglianónak, a lap véleményrovat-vezetőjének cikke, amely arra keresi a választ, hogy “Miért kellene a boomereknek elsőbbséget élvezniük?" (Baby boomer nemzedéknek nevezik az 1946 és 1964 között született generációt – a szerk.) A cikkben a szerző azzal érvel, hogy a vakcinaútlevek kiadása a már beoltottaknak és azok igénye egy-egy országba való belépéshez a nemzedékek közötti egyenlőtlenségeket mélyíti, erősíti az életkoron alapuló diszkriminációt és orvosilag is kockázatos.

Példaként említi az Egyesült Királyságot, ahol májusig az első kilenc kiemelt csoportnak – ideértve a veszélyeztetetteket és az 50 év felettieket is – a tervek szerint beadják legalább az első adag vakcinát. Így elméletben, a nyári vakáció már elérhető lesz számukra, feltéve, hogy a kormányok lazítják a korlátozásokat (ami egyelőre önmagában is kérdéses.)

A fiatalabb felnőtteket azonban az optimistább forgatókönyv szerint legkorábban szeptemberig oltják be az első dózissal, a második adagot pedig csak az utolsó negyedévben kapják majd meg. Így ha az utazásokhoz vakcinaútlevélre lesz szükség, a fiatalabb generációk hátrányban lesznek majd az oltást először megkapó idősebbekkel szemben.

Giugliano ugyan elismeri, hogy a turizmus újraindulásában nagy szerepe lenne annak, hogy legalább az idősebb utazók beléphessenek az országokba vakcinaútlevéllel, közben azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy véleménye szerint “etikátlan a gazdaságok újbóli megnyitása céljából létrehozni egy kiváltságos osztályt.”

Persze csábító lehet a vállalkozásoknak az a gondolat, hogy a strandokra, focimeccsekre és a kávézókba özönlenek majd a boomerek, vagyis a 60-as, 70-es korosztály, de közben a generációk közötti szakadék és egyenlőtlenség egyre mélyebb lesz.

yacht_buli_123rf

Elképzelhető, hogy a vakcinákkal egyfajta életkoron alapuló egyenlőtlenség is megjelenik a világban?

Fotó: 123rf.com

A szerző szerint ahogy a nyár felé haladunk, egyre többet fogunk hallani erről a vitáról. A kérdés az, hogy vajon a fiatal, dolgozó felnőtteket magukra kéne hagyni csak azért, hogy a társadalom egy rétege visszatérhessen a “normális életbe”?

Sokak szerint a gyors vakcinálási programokon kívül lehetne egy másik megoldás erre, mégpedig a széles körű tesztelés további fenntartása. Közben a légitársaságok számára is megmarad majd a kérdés, hogy létezik-e olyan tesztelési és biológiai biztonsági program, amely lehetővé teszi az oltatlanok utazását is.Természetesen feltételezve, hogy a hatóságok megengedik majd az utazást és nem csak vakcinaútlevéllel lehet majd nyaralni.

Ettől függetlenül nagyon úgy néz ki, hogy az oltási igazolások és a különféle vakcinaútlevelek hamarosan egyre több országban bevezetésre kerülnek és ezzel az oltottaknak olyan kiváltságaik lesznek, amelyeket a be nem oltottak nem kapnak meg.

A Times of Israel oldalán a minap megjelent egy cikk, amely szerint "a hatóságok állítólag hamarosan véglegesítik a tervet, hogy bizonyos tevékenységeket és szolgáltatásokat csak az oltottak vagy a közelmúltban negatív eredménnyel tesztelt állampolgárok számára nyissanak meg – miközben költségessé és nehezebben elérhetővé teszik a tesztelést.” Mivel azonban Izrael áll messze a legelőrébb a tesztelésben– a lakossága 75% hamarosan megkapja legalább az első dózist a vakcinából – ezért ott talán kevésbé lesz érezhető a generációk közötti különbség.

Az Economist Intelligence Unit szerint az év végéig csak 37 ország tudja majd beoltani felnőtt lakosságának nagy részét – az Egyesült Államok, az EU és az EFTA-országok, az Egyesült Királyság, Izrael, a Seychelle-szigetek, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein. Ez azt jelenti, hogy az utazóközönség és a turisztikai vállalatok nagy része számára a tesztelés továbbra is kulcsfontosságú lesz az utazáshoz, ha nem szeretnénk, hogy csak az idősebbek nyaralhassanak.