Okosszemüveget és virtuális tornyot mutat be a HungaroControl Madridban

Forrás: turizmus.com

 2015. március 10. 15:32

A magyar légiforgalmi szolgálat a pilóták és irányítók közötti digitális üzenetváltást, a távoli toronyirányítás koncepcióját, valamint az irányítók fej- és szemmozgását is követni képes okosszemüveget mutat be a légiközlekedési iparág nemzetközi szakkiállításán Madridban.

A HungaroControl közleményben számolt be arról, hogy a Madridban zajló World ATM Congress 2015 kiállításon két olyan technológiai újítást is megismertet az érdeklődőkkel, amelyeket Európában elsőként valósított meg. Ezek egyike a Koszovó-projekt, amelynek keretében a HungaroControl szakemberei egyedülálló módon, 700 kilométeres távolságból irányítják a balkáni térség feletti magaslégtér átrepülő légi forgalmát. A másik a légi útvonalhálózat teljes eltörlését lehetővé tévő úgynevezett free route technológia, amely megszünteti az ország be- és kilépőpontjai közötti töréspontokat az útvonalban.

Megismerhetik a látogatók a HungaroControl standján a "virtuális torony" koncepciót is, amelynek lényege, hogy a repülőjáratok irányítása nem csupán közvetlenül a repülőtérről, hanem akár egy távolabbi központból is elvégezhető. Továbbá bemutatják a gépek folyamatos, megszakítás nélküli, így gazdaságosabb süllyedését lehetővé tevő, úgynevezett merge strip eljárást, amelyet 2013-óta alkalmaznak a magyar légtérben.