Országos Kerékpáros Bajnokságot rendeznek a Városligetben

Forrás: turizmus.com

 2021. november 25. 16:35

A Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) a 2022 évi Cyclo-cross Magyar Bajnokságot a Városligetben, a Királydombon és közvetlen környékén rendezi meg, a rendezvény központi helyszíne a Millennium Háza, és az Olof Palme sétány lesz.

Kovács Béla, a Magyar Kerékpáros Szövetség szakmai alelnöke elmondta, hogy a szervezők azért döntöttek a helyszín mellett, mert az ország egyik legismertebb pihenőparkja, a Városliget, különösen alkalmas a cyclo-cross mint az egyik legkisebb helyigényű, kifejezetten nézőbarát kerékpáros szakág népszerűsítésére.

Egy frekventált, minden számottevő adottsággal rendelkező, modern és a versenyzők számára is új technikai élményt jelentő pályán túl, a Liget Budapest Projektnek köszönhetően a park infrastrukturális felszereltsége és 21. századi kialakítása a versenyzők, edzők, szülők, nézők, csapatok verseny közbeni kiszolgálását, az előkészítést és a kiegészítő programokat is remekül biztosítja. A bajnoksághoz kapcsolódóan ingyenes családi programok is várják majd az érdeklődőket a Városligetben.

A Cyclo-cross kiemelt jelentőségű szakág, egyrészről az utánpótlás kerékpáros oktatás kézenfekvő eszköze, másrészt, a nyári kerékpáros szezon végeztével az őszi-téli időszakban is biztosítja a versenyzési lehetőséget a kerékpárosok számára. A Cyclo-cross Magyar Bajnokság a hivatalos MKSZ versenyszezon zárásaként kerül megrendezésre, a kategóriák győztesei egy éven keresztül viselhetik a bajnoki mezt.

A 2022 évi Cyclo-cross Magyar Bajnokságot a Városligetben rendezik meg

Fotó: Magyar Kerékpáros Szövetség

A Cyclocross versenyek rendkívül látványosak, mert viszonylag kicsi területen, 2,5-3,5 km hosszúságú, a terep nehézségeivel és mesterséges akadályokkal tűzdelt küzdelmes pályán a versenyzők 6-10 kört tesznek meg a nézők előtt, közvetlen közelükben olykor zord időjárási körülményekkel dacolva.

A Városliget megújításának egyik nem titkolt célja, hogy a park alkalmas legyen színvonalas sportrendezvények befogadására, hiszen a Liget születése óta inspirálja és befogadja a sport szerelmeseit, rekreációs szempontból igen fontos szerepet tölt be a fővárosiak számára.

Hazánk legsikeresebb cyclo-cross versenyzője a szakág korosztályos világ- és Európa-bajnoki dobogósa, világkupa futam győztese, az idei olimpia Mountain Bike verseny 4. helyezettje, Vas Kata Blanka, aki regnáló Magyar Bajnokként szintén részt vesz az országos bajnokságon. Blanka három kerékpáros szakágban is kiválóan teljesít a kerékpározás legmagasabb szintjén és a legmagasabban jegyzett elit női world tour csapat, az SD Worx versenyzője.

„Igen izgalmasnak ígérkezik az idei cyclo-cross bajnokság, hiszen új, eddig ismertelen technikai élményeket rejtő pályán próbálhatjuk ki magunkat, ráadásul gyönyörű, mindenki számára könnyen megközelíthető környezetben, a megújuló Városliget elképesztően hangulatos részein.” mondta el az élsportoló.

Az új Városligeti Sportcentrumban kialakított Terep Ügyességi Parkban található rollerezésre, görkorcsolyázásra, BMX-ezésre tervezett pool, illetve egy Pumptrack is, ami egy hullámokkal és kanyarokkal teletűzdelt kerékpáros ügyességi pálya, biciklisek számára kifejezetten izgalmas.

A pályák közvetlen közelében ivókutakat kaptak helyet, ahol a sportolók felfrissülhetnek, illetve női-, férfi- és akadálymentesített öltözőket is kialakítottak, ami jól jön a sportolás és edzések után.